Els Mossos arrenquen el desplegament en aigües marítimes a l’Ametlla de Mar

El cos farà a partir del juliol les funcions de policia ordinària i integral en tot l’àmbit marítim català, inclòs el riu Ebre

21 febrero 2020 10:50 | Actualizado a 22 febrero 2020 12:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El cos dels Mossos d’Esquadra inicia a partir d’aquest estiu el desplegament en aigües marítimes de Catalunya amb la creació de la Policia Marítima. El desplegament s’iniciarà a partir de l’1 de juliol, amb la incorporació d’una trentena d’efectius policials que començaran a treballar des dels Ports de l’Ametlla de Mar (sud), Vilanova i la Geltrú (centre) i Palamós (nord), on s’ubicaran les tres bases policials del nou servei.

El cos controlarà les aigües marítimes interiors, rius, canals i embassaments, i les aigües marítimes territorials de Catalunya (la primera línia de mar des de la costa). Faran funcions de vigilància i patrullatge, auxili i inspeccions i salvament marítim. S’estan seleccionant i formant 32 nous efectius que s’incorporaran als 17 de l’actual unitat marítima.

La inversió inicial és d’1,3 milions i es compraran tres noves embarcacions i tot el material que necessiten els agents. A l’Ametlla hi haurà un sergent, tres caporals i sis agents.

La nova policia marítima es va presentar ahir al port de l’Ametlla de Mar. La Unitat Aquàtica dels Mossos es va crear el 2008 i hi treballen 17 agents. Ara s’ha obert un procés de selecció, on s’han presentat més de 400 aspirants, i se’n triaran 32 per a les noves bases de la policia marítima dels Mossos. Un cop superades les proves, els nous agents marítims rebran formació específica a l’Institut de Seguretat Pública, amb una durada d’unes mil hores. També faran una part pràctica a l’escola de capacitació nàutica-pesquera de l’Ametlla de Mar i sobre salvament marítim a Astúries.

«En el marc competencial que tenim i espais que podem ocupar, actuarem en plena activitat com a policia administrativa i de seguretat ciutadana. En un àmbit marítim que no és el nostre, ens posem a disposició del cos responsable per treballar conjuntament i oferir el servei. És com si es comet un delicte just un metre més enllà d’una delimitació territorial. En funció del que ens anem trobant, ho anirem solucionant», va explicat el conseller d’Interior Miquel Buch. Buch no ha volgut avançar si caldrà proposar el trasllat de competències que ara tenen Guàrdia Civil o Policia Nacional en aigües marítimes interiors.

L’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, va agrair l’aposta pel municipi i va recordar la seua ubicació estratègica. Gaseni va donar la benvinguda al nou desplegament, que servirà «per fer un poble, un territori i un país més segur, més just i més lliure».

També el director de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez va declarar que «va ser un gran orgull rebre aquest oferiment i vam posar totes les eines possibles per emprendre aquest projecte engrescador».

Les noves patrulles de la policia marítima dels Mossos faran un procés d’adaptació al territori, aproximant-se als entorns socials de les zones portuàries i marítimes, als sectors pesquer, nàutic, aquàtic, i les empreses i comerços vinculats amb mon marítim. «Dissenyarem amb aquests col·lectius quines necessitats i què esperen d’aquesta policia», va detallar el comissari Joan Carles Molinero, cap de la Comissaria general de Mobilitat.

Comentarios
Multimedia Diari