Els aficionats als bous es mobilitzen 'en defensa de la festa' a l'Ebre

La temporada taurina arrenca a finals d'aquest mes d'abril, amb els primers bous a Aldover

19 mayo 2017 23:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La temporada taurina de les Terres de l’Ebre comença aquest 25 d’abril amb els primers bous a Aldover. Una setmana abans, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha convocat una manifestació a Amposta en defensa de la festa.

«Respecte a la llibertat, a la festa, a la cultura i a la tradició dels bous» és el lema de la marxa que preveu recórrer els carrers de la capital del Montsià el matí del diumenge 19 d’abril.

La polèmica al voltant de la prohibició de les proves de bravesa amb públic a Alfara de Carles ha estat la gota que ha fet vessar el got, però els aficionats posen molts més greuges sobre la taula.

Reclamen poder celebrar sense problemes els bous embolats i capllaçats, modalitats que estan en el punt de mira de les entitats animalistes; una solució per encabir en la normativa els anomenats bous a la mar, que se celebren en poblacions de costa com l’Ampolla o les Cases d’Alcanar, i una reducció de les taxes que es paguen pel control dels veterinaris durant els festejos.

També demanen un respecte per la tauromàquia en general i «a tot el que aquesta festa aporta econòmicament a Catalunya». «És la nostra festa i la nostra tradició i som molta gent els que volem que així continue», afirma el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Joaquim Martí.

Cartells i reunions

L’entitat fa setmanes que treballa en la mobilització de les penyes d’arreu del territori, amb reunions a Amposta, Roquetes, Godall, Sant Jaume d’Enveja o Jesús, entre altres poblacions.

També aniran a Càlig (Baix Maestrat), per coordinar el suport a la manifestació de molts aficionats de l’altra banda del riu Sénia, dels pobles del nord de Castelló on també hi ha molt d’arrelament de les festes tradicionals amb bous.

Els suports a la mobilització ja s’han fet evidents a través de les xarxes socials, de molts aficionats, entitats, gent del món taurí i esportistes de primer nivell, segons remarca el president de l’Agrupació de Penyes. Entre aquests darrers, hi ha Adam Raga (campió de trial d’Ulldecona), o els futbolistes Edu Albacar (jugador de l’Elx nascut a Sant Jaume d’Enveja) i el rapitenc Àngel Rangel, del Swansea City de la Premier League.

També compten amb el suport de la Federació d’Entitats Taurines de Catalunya, a més dels ramaders de bous braus de les Terres de l’Ebre i del nord de Castelló, els quals participen cada estiu en les festes del Baix Ebre i el Montsià.

A punt per començar

Els aficionats volen que la manifestació sigui un toc d’atenció a la classe política de les Terres de l’Ebre i de Catalunya, just abans de les properes cites electorals. «Estem cansats dels continus atacs i volem mostrar la nostra força», explica el president de l’Agrupació de Penyes.

La data escollida, el diumenge 19 d’abril, es deu també a la voluntat que l’inici de la temporada no interfereixi en l’afluència d’aficionats.

Els bous arrenquen a Aldover els dies 25 i 26 d’abril. Ja al mes de maig, hi ha també activitat taurina per les festes majors de Mas de Barberans; un bou capllaçat per les festes de Sant Gregori a Santa Bàrbara i les festes majors d’Alcanar, on es reuneixen cada any milers d’aficionats.

Comentarios
Multimedia Diari