Els alcaldes dels pobles petits del Baix Ebre demanen mantenir l’atenció sanitària de tarda

Salut estudia desviar el servei cap al CAP de Tortosa, però els batlles sostenen que molts usuaris són gent gran

16 octubre 2019 09:00 | Actualizado a 22 octubre 2019 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els pobles petits del Baix Ebre com Benifallet, Xerta, Aldover, Paüls o Alfara de Carles podrien perdre el servei d’atenció sanitària per les tardes. Així se’ls va comunicar a través del CatSalut als alcaldes d’aquests municipis. La mesura s’havia d’aplicar el passat dilluns però ara mateix està en pausa, a l’espera d’una propera reunió amb els batlles, encara sense data.

«S’havia de començar a aplicar ara, però ens vam reunir amb el Departament i tots els alcaldes ens hi hem oposat. Ara estem a l’espera d’una nova reunió. Tenim confiança que es pugue reconduir la situació i no perdre l’atenció sanitària», explica al Diari l’alcalde de Xerta, Roger Avinyó.

En cas d’aplicar-se la mesura, la tarda d’atenció sanitària assignada a cada poble (a Xerta, els dimecres; a Benifallet, els dijous...) es desviaria cap al CAP Baix Ebre de Tortosa. L’argument és la conciliació familiar dels metges que es desplacen als pobles.

La situació va arribar al darrer ple del Consell Comarcal del Baix Ebre. L’alcaldessa de Benifallet Mercè Pedret va intervenir als precs i preguntes per demanar que s’evités la possible mesura.

«Som una població envellida. No podem quedar-nos sense aquest servei», exposa Pedret. «Molta gent gran no podrà desplaçar-se fins Tortosa». Recordem que des de Benifallet hi ha mitja hora de cotxe.

«En el cas de Benifallet tenim metge tots els dies al matí i dijous per la tarda. Però cada quatre setmanes, el divendres al matí és de tarda. De forma que si aquesta mesura s’apliqués, ens quedaríem que aquella setmana només tindríem metge dilluns, dimarts i dimecres», detalla l’alcaldessa. «Per a nosaltres és bàsic, no es pot jugar amb la salut de la gent. Paguem impostos com la gent de Barcelona. Diuen que volen evitar el despoblament rural... Com, si ens van treient serveis?», exposa.

«Des del Departament se’ns diu que hi ha manca de facultatius i que no es pot donar cobertura a tots els pobles. Som conscients del problema, però no ens podem resignar, hem de defensar l’interès dels nostres ciutadans», valora l’alcalde de Xerta.

Reunions

Avinyó també va proposar almenys no desplaçar el servei fins Tortosa sinó fins Xerta, per establir un punt més central per als pobles amb més distància física de la capital del Baix Ebre. La gestió del personal en aquest cas és de l’ICS, que encara no ha donat una resposta definitiva sobre què passarà amb l’atenció sanitària per les tardes en aquests pobles.

Cal recordar que Xerta ja va perdre durant les retallades l’atenció continuada i no l’ha recuperat des de llavors, com apunta el delegat de Primària a les Terres de l’Ebre per CATAC, Ferran Vericat.

«La Primària s’afona a les Terres de l’Ebre. Els CAPs són la trinxera. Van de malament en pitjor i ho estem normalitzant», valora. «Diuen que no hi ha metges, però els van expulsar durant la crisi i ara no els troben», considera el delegat.

Comentarios
Multimedia Diari