Els arqueòlegs estudien una pedrera subaquàtica al litoral del Perelló

Es tractaria d’un jaciment de rodes de molí situat a poca fondària i que encara no ha pogut ser datat

24 noviembre 2021 17:10 | Actualizado a 24 noviembre 2021 18:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han dut a terme aquest 2021 una nova campanya de prospeccions a les costes de les Terres de l’Ebre, entre d’altres punts del litoral català, amb el vaixell ‘Thetis’. S’han inventariat i documentat possibles restes subaquàtiques i també han comprovat l’estat en què es trobaven alguns jaciments ja coneguts, després dels temporals Glòria i Filomena.

Entre els treballs duts a terme, destaca la localització d’una pedrera de rodes de molí situada al litoral del Perelló, al Baix Ebre. Es troba a molt poca fondària -de fet, s’ha documentat fent snorkel- i s’ha descobert gràcies a l’avís d’un ciutadà, Antoni Boyer.

Es tracta d’un aflorament rocallós, cobert per l’aigua del mar, que si es mira des de l’aire i amb vista zenital, s’hi aprecien clarament nombroses extraccions circulars a la roca.

«Durant la prospecció, vam veure com aquestes cubetes d’extracció seguien un patró i tenien un diàmetre molt regular; a més, a la zona també s’han localitzat rodes de molí devastades, que es van deixar a lloc sense acabar d’extreure, i marques d’aquest procés a la roca», explica la responsable del CASC, Rut Geli. «Això ens ha portat a concloure, amb l’ajuda de geòlegs, que no es tracta d’una formació natural sinó fruit de l’acció humana, i que la zona havia acollit una pedrera», afegeix.

Ara per ara, però, la datació d’aquest jaciment encara és una incògnita. «No hi hem trobat material associat, perquè la pedrera està situada a molt poca fondària; i això fa que de moment no en puguem establir la cronologia», explica Geli. Sí que d’entrada, però, els arqueòlegs es decanten per pensar que no es tracta d’una pedrera molt moderna, perquè si fos així, precisa la responsable del CASC, «potser hi hauria referències orals o documentals, i la gent de la zona en tindria el record».

De moment, els arqueòlegs han documentat i inventariat la pedrera.

Per poder-ne fixar la cronologia, una possible via seria buscar antigues pedres de molí que es conservin als museus de la zona, i comparar-ne el diàmetre i el tipus de roca amb el jaciment del Perelló. «Si és possible, preveiem poder extreure’n més informació», subratlla la responsable del CASC.

Deltebre I

A les Terres de l’Ebre, a més, aquest 2021 el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya també ha comprovat com els últimstemporals marítims importants, com el Glòria de 2020 o el Filomena de principis d’any, no han afectat les restes del Deltebre I, el vaixell militar que es va enfonsar a principis del segle XIX a la desembocadura del riu Ebre durant la Guerra del Francès i que s’havia excavat en diverses campanyes. «Hem vist que el jaciment està protegit i que els temporals no l’han afectat massa», conclou Rut Geli.

Comentarios
Multimedia Diari