Els arqueòlegs troben la campana de bronze del vaixell de guerra que es va enfonsar a Deltebre el segle XIX

La darrera campanya d'excavacions treu de l'aigua nombrós material militar i inspecciona tota la zona de cordes de la nau

19 mayo 2017 23:34 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els arqueòlegs han trobat la campana de bronze del vaixell de guerra anglès que es va enfonsar davant les costes de Deltebre a principis del segle XIX. Durant la darrera campanya d'excavacions subaquàtiques, s'ha avançat cap a la proa del buc i això ha permès treure del fons del mar nombrós material militar. S'han trobat restes d'uniformes, elements dels cavalls o mules que es feien servir per tirar dels canons i centenars de barrils amb pedres fogueres -de sílex- amb què es disparaven els fusells. A més, els bussejadors també van inspeccionar tota la zona del vaixell on es guardaven les cordes i han descobert força metres de caps de diferents gruixos. Aquest juliol, l'excavació es reprendrà.

 

El derelicte enfonsat davant les costes de Deltebre es va començar a excavar el 2009. Descobertes per un pescador un any abans, les restes corresponen a un buc militar de l'armada anglesa procedent d'Alacant que va participar a la Guerra del Francès. El vaixell es va enfonsar a la desembocadura de l'Ebre l'estiu del 1813, en plena retirada després de la desfeta viscuda en el setge de Tarragona.

 

Els arqueòlegs van batejat el derelicte com a 'Deltebre I' i durant tots aquests anys l'han anat explorant. De moment, les successives campanyes subaquàtiques han permès resseguir fins a la meitat del buc. Ja s'ha fet una exposició amb el material recuperat del fons del mar, però el jaciment encara amaga secrets.

 

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) ha presentat avui els resultats de la darrera excavació. Entre les troballes, destaca la de la campana de bronze del vaixell. Segons explica l'arqueòleg i director del CASC, Gustau Vivar, a diferència de la majoria de naus de l'època, "la campana de Deltebre no porta el nom del vaixell gravat". És a dir, que continua aquest misteri sobre el 'Deltebre I'.

 

Aquest 2014, els submarinistes del CASC han anat avançant cap a la proa del buc, i això ha permès treure nombrós material militar, que completa el que ja s'havia localitzat abans. "Per exemple, hem trobat un calibrador de bales; teníem ja el dels canons, però aquest ens faltava", explica Gustau Vivar.

 

També s'ha documentat una càrrega important d'elements propis dels cavalls o mules que es feien servir per tirar dels canons. Han aparegut ferradures, cabeçades i mantes. També restes d'uniformes i sabates.

 

Cordes, caps i barrils

 

Vivar destaca que, durant la darrera campanya, també s'ha explorat la zona on es guardaven les cordes de l'embarcació. Aquí, han aparegut força metres de caps de diferents gruixos (que, entre d'altres, aguantaven les veles). A banda, s'han trobat dues carronades (canons de l'embarcació) que s'afegeixen a una altra que es va treure del fons del mar durant la darrera campanya.

 

Entre les peces curioses, destaquen un conjunt de tinter i ploma d'escriure per campanya i una escala de mà de 2 metres i mig, que servia per pujar a la bodega de cobertes superiors. Finalment, com explica Vivar, s'han localitzat centenars de barrils que contenien pedres fogueres -de sílex- amb què es disparaven els fusells.

 

"S'ha de tenir en compte que, cada tres dispars, s'havia de canviar la pedra foguera", concreta l'arqueòleg i director del CASC. Vivar també precisa que l'estat de conservació dels barrils és bo, perquè fins i tot "a la tapa conserven gravat el nom de l'empresa, subcontractada pel govern anglès, que feia els diferents tipus de sílex".

 

Embranzida aquest 2015

El director del CASC explica que, aquest estiu, el vaixell 'Thetis' començarà la campanya d'excavacions a Deltebre. En concret, l'exploració del jaciment es reprendrà al juliol. Gustau Vivar explica que es vol fer "un esforç important" per continuar documentant el buc de guerra per "l'alt valor científic i el risc de destrucció" que té el jaciment.

 

L'arqueòleg calcula que, aproximadament, els queda mig vaixell per explorar. El de Deltebre no serà l'únic jaciment que explorarà el CASC durant la campanya del 2015. El vaixell també anirà al Port de la Selva (Alt Empordà) per documentar un derelicte que es creu que es va construir durant l'època dels ibers.

Comentarios
Multimedia Diari