Els arrossaires arrenquen la sembra en sec amb l’amenaça del cargol poma

El Govern destina 300.000 euros a la lluita contra aquesta espècie invasora, però els pagesos no hi confien gaire

Diari de Tarragona

Whatsapp
Juan Carlos Fornós, en un dels seus camps d’arròs amb sembra en sec. FOTO: Joan Revillas

Juan Carlos Fornós, en un dels seus camps d’arròs amb sembra en sec. FOTO: Joan Revillas

El Govern ha aprovat el crèdit necessari que permetrà donar suport al grup ad hoc seleccionat per a la lluita contra el cargol poma i la conservació de la biodiversitat al Delta de l’Ebre, per un import total de 334.240 euros. Així ho va aprovar el Consell Executiu d’ahir al matí, tal com va anunciar la portaveu, Meritxell Budó. El grup està constituït per les comunitats de regants del delta de l’Ebre, organitzacions ambientalistes amb àmbit d’actuació a la zona, agrupacions de productors, administracions públiques i centres de recerca. 

Tot just aquesta setmana alguns arrossaires del delta de l’Ebre han començat la sembra en sec. Es tracta d’una tècnica de cultiu que es va començar a utilitzar el 2015, i que cada cop ha anat guanyant més protagonisme, aplicant-se a un nombre major d’hectàrees de camps d’arròs. La sembra en sec s’avança uns quinze o vint dies a la campanya habitual, que arrencarà amb la inundació dels arrossars dels dos marges del Delta cap al dia 20 d’abril. 

Aquest sistema està resultant una solució per mantenir a ratlla la plaga del cargol poma, que des del 2009 afecta greument el marge esquerre del Delta i en menor mesura també el marge dret. 

El cargol poma necessita aigua per sortir de sota terra, desenvolupar-se i començar a menjar les plantes que té al seu abast. Retardant la inundació dels camps uns dies s’evita que es mengi la planta de l’arròs quan està sortint. Quan finalment arriba l’aigua i surt el cargol, la planta de l’arròs ha crescut prou i és prou forta perquè la plaga no la pugui perjudicar. 

Per l’altra banda, els pagesos que continuen optant per la sembra amb aigua tradicional han d’estar constantment pendents que no els aparegui la plaga de cargol poma, revisant els terrenys cada dia molt acuradament, i aplicant-hi alguna solució en el moment exacte en què detecten algun exemplar. La saponina és el producte més efectiu i el que utilitzen la majoria de pagesos, però té un alt cost.
Avançar la sembra 

«El dia 18 i 23 d’abril començarem a inundar els camps, i deu dies després ja sortirà el cargol poma», explica el pagès i empresari d’Ebrecultius, Juan Carlos Fornós. 

Fornós ahir va començar la sembra en sec al 100% de les seues 35 hectàrees de camps d’arròs. El primer any, ara ja en fa cinc, va sembrar en sec per primera vegada en cinc hectàrees i davant dels bons resultats ha anat ampliant la mesura cada any a més hectàrees, fins enguany decidir sembrar només en sec.

«Sí que crec en aquest grup ad hoc que s’ha creat per controlar i erradicar la plaga del cargol poma al delta de l’Ebre. Ha d’estar regulat i em sembla bé. Però em sembla que no dóna uns resultats directes als pagesos. Haurien de tenir més en compte el sector, escoltar més els pagesos. És una llàstima. Diuen que hi haurà 300.000 euros, però al pagès potser n’arriben 25.000», considera Fornós.

«El futur»
Un altre pagès de Deltebre és Josep Franch, de només 22 anys. També tot just ahir començava la sembra en sec. Franch treballa sobre 800 hectàrees i a la meitat hi empra la sembra en sec. 

«Si volen invertir aquests diners en investigar amb un grup de treball de segur que estaran molt ben invertits. Però personalment penso que la solució és la sembra en sec, i és el que ens aportarà més fruits», considera. «La veritat és que tant de bo poguéssim fer-ho tot en sec, però hi ha terres massa fondes. Estem intentant-ho, i la part que en fem ens està anant bé». 

Els pagesos confien que la producció d’aquesta temporada siga com a mínim com la de l’any passat. «Però no com la del 2017, que va ser molt dolenta», coincideixen.

Temas

Comentarios