Els esturions hauran d’esperar

La intervenció de les finances de la Generalitat per part de l’Estat dificulta l’execució dels projectes pendents del Life Migratoebre, que pretén millorar la connectivitat al llarg de l’Ebre català i la reintroducció de l’emblemàtica espècie

01 noviembre 2017 10:07 | Actualizado a 03 noviembre 2017 13:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat ha posat en risc les actuacions pendents del projecte europeu Life Migratotebre, que pretén millorar la connectivitat del tram català del riu Ebre i la reintroducció del peix emblemàtic de l’esturió.

El Departament de Territori ha estat taxatiu en una piulada a Twitter assegurant que el bloqueig dels comptes paralitza el projecte. El director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Joan Martín Masdeu, i el portaveu del Life, Marc Ordeig, han avaluat la situació generada en declaracions al Diari.

El director de l’organisme ebrenc apunta que en una primera fase van haver de superar, com la resta d’organisme de l’administració catalana, l’obligació d’acreditar que les actuacions no estaven vinculades amb el procés sobiranista. En una segona fase, però, una resolució del Ministeri d’Hisenda suspenia les despeses d’expedients de contracte no adjudicats, i en el cas de les subvencions suspenia l’ajut si encara no s’havia adoptat la resolució.

En els últims mesos, i davant la incertesa inexistent, es van accelerar actuacions previstes per al 2017 com la instal·lació de càmeres de seguiment de peixos a la resclosa de Xerta i, sobretot, la construcció de la rampa a l’assut d’Ascó per a peixos i embarcacions sense motor, ja finalitzada.

L’ascensor de Xerta, paralitzat

Ara bé, una de les inversions estrella del projecte ha quedat paralitzada. Es tracta de la construcció d’un ascensor de peixos a la resclosa de Xerta, un històric obstacle per a la fauna piscícola que cal superar per tal que la reintroducció de l’esturió sigui un èxit.

La proposta inicial va ser rebutjada després de rebre al·legacions dels regants afectats i de la central hidroelèctrica. Ara, admet Ordeig, la direcció tècnica estudia una solució consensuada per totes les parts però l’actuació no s’ha redactat. En virtut de la resolució del ministeri, la iniciativa no pot ser finançada, explica el director de l’IDECE. Compta amb un pressupost de 400.000 euros, dels quals 260.000 euros s’havien incorporat en els pressupostos 2017 de la Generalitat.

Una segona actuació, d’uns 200.000 euros de pressupost, incorporava el marcatge de peixos -necessari per avaluar l’èxit de les mesures aplicades- i l’alliberament d’esturions en una prova pilot per analitzar la seva adaptació en aquest nou medi.

En aquest cas, encara no està clar que es pugui executar. «Jo crec que aquesta la podríem salvar, entenc que s’ha adjudicat, però ho hem d’acabar de definir la propera setmana. No em correspon a mi determinar-ho perquè aquesta actuació en concret anava a càrrec d’un altre organisme incorporat al Life».

El projecte Life té un pressupost d’1,5 milions d’euros i un termini d’execució de quatre anys, s’esgotava el 2018. Abans de la intervenció dels comptes, els tècnics sondejaven l’opció de demanar una pròrroga d’1,5 anys davant la dificultat d’executar l’obra prevista a Xerta. 

En tot cas, Martín Masdeu espera que se superin aquests «temps convulsos» i després de les eleccions es normalitzi la situació i es «desbloquegin els comptes».

Un peix emblemàtic extingit al riu Ebre

A priori, el Life Migratoebre finalitzava l’any vinent amb una prova pilot d’alliberament d’esturions al riu Ebre procedents del riu francès Roine per avaluar el grau d’èxit d’una futura reintroducció, que seria objecte d’un segon pla. Actualment els peixos en migració que volen remuntar el riu queden aturats a l’assut de Xerta. La presència de l’esturió a la conca de l’Ebre és citada pels cronistes àrabs. Es van recopilar 198 captures a l’Ebre entre 1910 i 1970. Tanmateix, el 1965 no hi ha cap data d’adults i cinc anys més ni de juvenils.

Comentarios
Multimedia Diari