Els pescadors es rebel·len contra les restriccions a l’arrossegament

El sector denuncia que la reducció de les jornades en què poden sortir a la mar, per l’aplicació de la nova normativa, posa en risc la viabilitat econòmica de l’activitat

30 mayo 2021 06:20 | Actualizado a 31 mayo 2021 09:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una part de la flota d’arrossegament de la demarcació de Tarragona es troba actualment en veda, mentre que els ports del Montsià continuen treballant perquè la fan a l’estiu. A Sant Carles de la Ràpita, on hi ha la principal flota d’arrossegament del litoral català amb 41 embarcacions, la preocupació és màxima per la nova normativa europea per a la sostenibilitat del sector pesquer i la fórmula com el Ministeri per a la Transició Ecològica l’està aplicant a l’Estat.

Tal com exposa la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, així com també la Confraria de Pescadors Verge del Carme de la Ràpita en un manifest, la normativa suposa una reducció del nombre de jornades assignades per a què les barques d’arrossegament puguin sortir a pescar, que és d’entre 30 i 10 dies depenent de la mida, sense compensacions. Aquesta aturada se suma a la veda biològica de dos mesos que ja du a terme el sector al litoral de la demarcació anualment.

Segons els pescadors, les noves restriccions comportaran que el sector deixi de ser viable econòmicament, i la seva activitat professional, tant d’armadors com de treballadors, les seves estructures, els seus mercats «i la quota de participació fonamental en l’economia blava, passarà a ser residual i a més llarg termini, desapareixerà».

Des de la Ràpita es rebutja la proposta perquè amb aquesta limitació de l’activitat professional dels pescadors d’embarcacions d’arrossegament es malbaratarà el sector pesquer per inviabilitat econòmica, ja que al voltant del 70 per cent de les vendes de peix a la llotja provenen d’aquesta modalitat.

Així, la Confraria de la Ràpita ha presentat al·legacions contra aquesta mesura, i la Federació Nacional de Confraries ha coordinat un Recurs Contenciós Administratiu, que haurà de presentar cada entitat atenent als seus perjudicis concrets.

També es planteja una aturada de protesta el proper divendres 4 de juny, coincidint amb una trobada del sector a Brussel·les; i demanar el suport dels ens locals, tal i com ja ha fet l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

El secretari de la Confraria Verge del Carme, Joan Balagué, afirma que són uns mals moments, però que l’amenaça ha aconseguit unir tot el sector pesquer del litoral mediterrani espanyol. «El més perjudicat és l’arrossegament, però afectarà també altres pesqueries», lamenta Balagué.

Unanimitat al ple rapitenc 

El ple del mes de maig de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita ha aprovat per unanimitat una moció de l’alcaldia de suport als pescadors locals davant d’aquesta nova problemàtica que els afecta. «Recolzem per complet la postura que defensa el sector pesquer català perquè aquesta mesura que vol aplicar el govern de l’Estat espanyol, suposa incertesa i preocupació entre els pescadors i pescadores de la Ràpita davant les pèrdues econòmiques que els podria ocasionar», ha afirmat l’alcalde del municipi, Josep Caparrós. 

Comentarios
Multimedia Diari