Els regants reclamen un dic perimetral per protegir el Delta

Comunitats, enginyers i empreses d’arreu de l’Estat debaten el futur dels regadius en un congrés a Tarragona i Amposta

09 junio 2017 09:58 | Actualizado a 09 junio 2017 19:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els regants del delta de l’Ebre proposen construir un dic o carretera perimetral per protegir-lo tant del futur augment del nivell del mar arran del canvi climàtic com dels efectes de la salinitat. Així ho ha exposat el president de la Comunitat de Regants del canal de la Dreta de l’Ebre, Manel Masià, a regants de tot l’Estat en el congrés de l’Asociación Española de Riegos y Drenajes, celebrat aquests dies a Tarragona. «Demanem un estudi de viabilitat econòmica i ambiental d’aquesta mesura, que creiem seria molt beneficiosa».

Segons detalla al Diari, els regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre treballen conjuntament en un avantprojecte de mesures concretes que presentaran pròximament. «Ha arribat el moment d’actuar al Delta», apunta Masià, partidari de dur-hi a terme obres de contenció «com les que ja s’han fet amb èxit en altres zones, com ara el Po o la Camarga».

En aquest sentit, i com ja han expressat diversos ajuntaments del Delta, els regants també remarquen que els efectes dels temporals del passat hivern han estat un important toc d’alerta, «perquè deixem les paraules i els estudis i comencem a treballar».

A més de la pèrdua de terreny per l’avenç del mar, un altre focus de preocupació important és la creixent salinitat dels terrenys del Delta. En aquest sentit, remarquen la importància del manteniment del conreu de l’arròs i per tant dels regadius, actualment amb unes concessions de 23 metres cúbics per segon en el cas de la Comunitat de la Dreta i de 20 metres per segon pel que fa a la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre.A més, cal actuar contra la falca salina que hi ha al mateix riu Ebre, almenys durant nou mesos a l’any, afirmen.

Segons corrobora Julián Martínez, enginyer del centre d’estudis hidrogràfics del Cedex (Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas del Ministeri de Foment), el control de la salinitat és bàsic per a la qualitat de les terres i que aquestes segueixin sent productives. El Cedex col·labora també en els treballs per controlar la plaga del caragol poma, una altra de les amenaces que té el Delta de l’Ebre actualment.

Sequera

Aquesta problemàtica i moltes d’altres s’han posat sobre la taula del 35è Congrés Nacional de Regs, en el que han pres part unes 200 persones d’arreu de l’Estat. Els assistents al congrés van visitar ahir l’assut de Xerta i el Delta, per conèixer les obres de modernització dels regadius que s’hi han dut a terme.

Segons detalla al Diari el president de la Asociación Española de Riegos y Drenajes, José María de Miguel, la trobada ha permès posar en comú els últims treballs científics i d’enginyeria que afecten el sector, que enguany es troba molt pendent de la sequera, una situació recurrent a la qual s’ha de fer front «reduint els consums i repartint-los equitativament», segons detalla De Miguel.

Comentarios
Multimedia Diari