Els tractors prenen els carrers en defensa de la pagesia

Més de 150 vehicles es mobilitzen a Deltebre pel futur del Delta

21 diciembre 2020 17:55 | Actualizado a 23 diciembre 2020 12:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sindicat agrari Unió de Pagesos va treure ahir els tractors al carrer, arreu de Catalunya, per posar de relleu els problemes de la pagesia i demanar majors ajuts per la sector en aquests temps de crisi per la pandèmia de la Covid-19. Entre altres punts, hi va haver marxes a Tortosa o Tarragona, però especialment significativa va ser la del Delta de l’Ebre, que va sortir de la platja de la Marquesa per arribar al pont Lo Passador sobre l’Ebre, entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, amb la participació d’uns 150 vehicles. 
Pel que fa a les marxes previstes a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, es van haver de suspendre per l’actual afectació del coronavirus a la zona. 
Al Delta, Unió de Pagesos demana actuar urgentment a favor de la supervivència d’aquest entorn (on hi ha 20.000 hectàrees d’arrossars) i reclama a les administracions que descartin l’estratègia del Ministeri de Transició Ecològica que implica un retrocés de 500 metres en la línia maritimoterrestre, a l’hemidelta esquerre, si continua avançant la regressió. 
En la reunió mantinguda l’11 de desembre amb el secretari d’Estat de Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán, el sindicat va traslladar el seu rebuig a aquest pla i va defensar la preservació del Delta en la seva forma actual. «La pagesia sense territori no té raó de ser, no podem fer cultiu dins de la mar i l’hem de defensat a capa i espasa», va dir durant la protesta d’ahir Raül Arques, membre de la sectorial de l’arròs d’Unió de Pagesos.  «Més enllà de la pèrdua d’arrossars, que també, el Delta de l’Ebre se’n va al davant nostre i les reunions amb el Ministeri no ens donen cap classe d’expectativa per protegir-lo. El Delta està molt tocat i molt malament i només preveuen deixar retrocedir 500 metres la línia marítimo-terrestre», denuncià per la seva banda Dani Forcadell, membre de la permanent del sindicat. 


Més demandes
Amb les protestes d’ahir, Unió de Pagesos també reclama la correcció de l’aplicació «injusta» de la Política Agrària Comuna (PAC) a l’Estat i exigeix a l’executiu, entre altres qüestions, la modificació urgent de les normes i la legislació per establir la figura de l’agricultor actiu (ajuts adreçats només als professionals sense excloure els sectors socials del món rural) i pràctiques equivalents considerades com a pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient perquè no sigui obligatori abandonar capacitat productiva. També demanen la regulació de la venda a pèrdues i la posició de domini a la cadena alimentària i equiparació de les cotitzacions de la pagesia quan aquests contracten treballadors per compte aliè.

Davant les dificultats de distribució i la caiguda de preus aquest 2020, el sindicat també demana mesures urgents, tant al Ministeri com al Departament d’Agricultura, com ara que utilitzin els fons del període transitori de PAC i els fons de recuperació econòmica addicionals del Pla de Desenvolupament Rural 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia Covid-19 i els que s’han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l’evolució del mercat. 
Si això no és suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de minimis per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.

Comentarios
Multimedia Diari