En marxa les obres per recuperar el litoral malmès del delta de l'Ebre

A la platja de Riumar es preveu la substitució de les actuals passarel·les de fusta i la revegetació de les dunes

19 mayo 2017 22:48 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els temporals de l’hivern passat van causar danys a diversos punts del litoral de les Terres de l’Ebre.

La Direcció General de Costes de l’Estat ha iniciat ara un paquet d’obres d’emergència a la costa per tal d’arranjar les zones més afectades, a Deltebre, Amposta, Sant Carles de la Ràpita Alcanar o l’Ampolla, entre altres, amb un import global de més de 470.000 euros.

Actualment està ja en marxa la construcció d’una guarda a la badia dels Alfacs, en un tram que posteriorment haurà de formar part d’una via litoral que resseguirà tota la costa, amb un carril bici i de vianants.

L’actuació, situada a cavall dels termes d’Amposta i Sant Carles de la Ràpita i amb una dotació de 170.000 euros, s’ha fet necessària per l’escassa cota del terreny que voreja la badia a (uns 0,50 metres sobre el nivell del mar).

Amb el vent i les onades dels temporals, s’ha deteriorat la franja litoral i l’aigua sobrepassa els dics existents. Així, els treballs en marxa consisteixen en la construcció d’un dic de protecció o guarda, format per un nucli de pedra de pedreres, l’excavació d’una base i la instal·lació de tubs de drenatge.

Altres obres destacades que s’han començat a executar aquesta setmana s’ubiquen a la platja de la Marquesa i Riumar, al terme municipal de Deltebre, amb uns pressupostos de 54.000 i 57.207 euros respectivament.

A la platja de la Marquesa es construeixen quatre aparcaments per a vehicles al vial ja existent, a una zona pròxima al canal. També s’aportarà una capa d’uns deu centímetres de sauló compactat i ja a la mateixa platja, s’instal·laran passarel·les enrotllables, tot respectant les típiques dunes de la zona.

Pel que fa a la platja de Riumar, es preveu retirar les passarel·les de fusta que hi ha actualment degut al seu mal estat, pel continu moviment de la sorra de les dunes,i se substituiran per unes altres també de fusta i enrotllables.

Segons destaquen des de Costes, atenent al perfil ecològic d’aquesta actuació també es preveu la revegetació de les dunes, amb espècies pròpies de la zona. L’objectiu és estabilitzar al terreny aquestes formacions dunars.

A més, es preveu transportar uns 8.000 metres cúbics de la sorra pròxima a les passarel·les per reubicar-la a uns 400 metres més a llevant d’aquesta platja.

També al terme municipal de Deltebre, a la zona del Nen Perdut es col·locaran canyes i altres elements per tal d’afavorir la formació i manteniment de les dunes.

Pel que fa a l’Ampolla, el pla litoral de l’estat preveu invertir uns 70.600 euros en una actuació per aportar sorra a la platja de l’Arenal, que s’ha quedat sense molt del seu espai arran dels últims temporals de llevant. Concretament, es preveu l’aportació d’uns 5.000 metres cúbics de sorra procedent de la part de llevant del port de l’Hospitalet.

El subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, Jordi Sierra, ha destacat la importància d’aquestes obres per tal de posar a punt el litoral de les Terres de l’Ebre de cara a la propera campanya d’estiu.

Comentarios
Multimedia Diari