En marxa les obres per soterrar pel mar la línia elèctrica del Trabucador

Endesa, que serà titular de la línia, l'empresa Infosai la Generalitat inverteixen 800.000 euros en l'actuació

19 mayo 2017 22:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir van arrencar finalment les obres de construcció de la nova línia elèctrica que garantirà el servei a les salines de la Trinitat, la qual transcorrerà per sota la badia dels Alfacs i substituirà l’actual línia aèria que recorre tota la barra del Trabucador, en un estat força precari. Culmina així un llarg procés de negociacions entre l’empresa de les salines, Infosa; Endesa i la Generalitat, i també de tramitacions i permisos, per tal de fer possible aquesta infraestructura.

Està previst que les ¡obres de soterrament s’allarguin durant els propers quatre mesos. La línia discorrerà per sota la badia dels Alfacs, des d’un punt propera Poble Nou del Delta fins a la Punta de la Banya.

L’actuació consta de tres fases, la primera de les quals consisteix en estendre 290 metres de cablejat subterrani de mitjana tensió a les instal·lacions de les salines.

Endesa, qui es responsabilitza de l’obra i serà la titular de la línia, ja té a punt els equips tècnics i humans necessaris i ha començat els treballs després d’obtenir els últims permisos i autoritzacions per part de la Generalitat. Així, ja s’ha començat a obrir una rasa a les salines amb l’objectiu de poder-hi soterrar un cable de 25 kV, que sortirà d’un centre de transformació i arribarà fins arran de mar.

Ja en la segona fase de les obres, es farà una conversió subterrània-submarina amb la instal·lació de més de quatre quilòmetres i mig de cablejat entre les dues ribes de la badia i que anirà pràcticament en línia recta, a excepció d’una part del traçat on hi ha unes muscleres.

Aquesta és la part més complicada de l’obra, segons detallen des d’Endesa i la Generalitat, tant pel què fa al mecanisme de soterrament de la línia (per succió), com perquè es tracta d’una zona d’especial valor ecològic. És per això que el projecte inclou vàries mesures mediambientals per a protegir la flora i la fauna del Parc Natural del Delta de l’Ebre. En aquest sentit, es prestarà especial atenció a dues espècies: la nacra (espècie de mol·lusc bivalve Pinna nobilis i la planta marina Cymodocea nodosa.

En el cas de les nacres, mol·lusc catalogat com a espècie de protecció estricta i molt vulnerable, es traslladaran els exemplars que hi ha al llarg del recorregut on es farà la rasa de la badia dels Alfacs fins a un costat o altre de la línia, ja que la topografia, la naturalesa del substrat, la cota de profunditat i l’onatge és molt similar a l’actual. Aquesta tècnica de trasplantament, que la realitzarà un equip de biòlegs bussejadors, ja ha estat utilitzada amb èxit al mar Mediterrani (un exemple n’és els treballs de reflotament del vaixell Costa Concordia).

D’altra banda, Endesa prendrà les mesures perquè el soterrament del cable tingui el menor impacte possible en la comunitat vegetal de Cymodocea nodosa, fanerògama marina catalogada com a espècie d’especial interès per la legislació estatal i autonòmica. Així, un cop finalitzades les obres es restituirà completament la topografia original del terreny amb la utilització dels mateixos materials originals i sense l’aportació d’àrids externs. Així, es preveu que un cop restablertes les condicions ambientals originals, les zones afectades seran recolonitzades mitjançant processos naturals i s’arribarà a la situació actual en un període de dos anys.

La fase final de les obres, que es portarà a terme de cara el novembre, consistirà en fer la conversió submarina-subterrània a l’oest del canal de Sant Pere. Aquí s’estendran 350 metres més de cable subterrani de mitjana tensió entre un tram de terra i un altre d’asfaltat fins a arribar a un centre de transformació ja existent i anirà paral·lel a una línia d’alta tensió.

En total, la instal·lació del cable soterrani submarí suposarà una inversió de 800.000 euros, dels quals Infosa n’assumirà un 50 per cent, Endesa un 30 per cent i la Generalitat, el 20 per cent restant.

Comentarios
Multimedia Diari