En marxa obres per protegir la costa nord d’Alcanar

Els últims temporals havien malmès els penya-segats entre els ports de les Cases d'Alcanar i la cimentera

08 noviembre 2019 16:53 | Actualizado a 08 noviembre 2019 16:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El servei de Costes de l’Estat a Tarragona ha iniciat obres d’emergència per reparar els penya-segats de la costa nord d’Alcanar, a la zona d’Alcanar Platja. L’actuació compta amb un pressupost de 162.000 euros i comprèn els penya-segats compresos entre el port de les Cases d’Alcanar i el port de la cimentera. 

Així, segons han detallat des de Costes al Diari, l’actuació que ja està en marxa consisteix en l’excavació de les zones més erosionades pels temporals, que presenten un alt risc d’ensorrament, la instal·lació de talussos i la protecció dels mateixos amb un peu d’escollera. A més, es reposarà una barana de fusta que havia quedat malmesa. 

Les obres responen al paquet d’actuacions d’emergència acordades pel govern de Madrid després dels temporals i la DANA del passat mes de setembre, la qual va provocar greus desperfectes en diverses zones del litoral mediterrani. 

Els temporals de llevant provoquen habitualment danys greus a diversos punts de la costa d’Alcanar. L’Ajuntament del municipi demana «de forma  sistemàtica  a Costes actuacions per a protegir els penya-segats de l’erosió provocada per l’impacte de les ones», explica la regidora d’Urbanisme, Ivette Fibla. A la zona on s’està actuant ara, fins i tot havia caigut un pal que subjecta una línia elèctrica, segons detalla la regidora. 

Per la seva banda, l’alcalde canareu, Joan Roig, assegura que Costes no havia actuat mai en aquesta zona d’Alcanar Platja. Fins ara, les principals actuacions de protecció de la costa s’han dut a terme al litoral sud, a tocar de Sòl de Riu (desembocadura del riu Sénia), on també hi ha un gran nombre de penya-segats afectats per l’erosió. «Esperem que aquest sigue l’inici d’un conjunt d’intervencions necessàries a la costa nord del municipi. Fa anys que reclamem obres a tota la zona a través dels diferents informes sobre afectacions que l’Ajuntament ha fet arribar al Ministeri», afirma Roig. 

El Consistori també ha demanat a Costes i a l’empresa adjudicatària de l’obra que es protegeixi la boca d’accés a un túnel del búnquer de la Guerra Civil que hi ha en aquella zona. L’Ajuntament ha iniciat un expedient per a aconseguir la declaració dels elements del patrimoni local de la Guerra Civil com a bé cultural d’interès local (Becil) i, en conseqüència, la seua inclusió en el catàleg del patrimoni cultural català. «El nostre objectiu a mitjà termini és dignificar els vestigis de la Guerra Civil i convertir-los en elements visitables. Per tant, és imprescindible deixar lliure aquesta entrada al búnquer», comenta Fibla. 

Illa de Buda

Costes també va iniciar ahir l’obra d’emergència a l’illa de Buda. Tal  i com ja va avançar el Diari, l’actuació preveu transportar 26.000 metres cúbics de sorra des d’Eucaliptus fins a l’illa per protegir el front de costa. La sorra es dipositarà a la zona nord perquè els vents la vagin distribuint al llarg de la barra litoral.

Comentarios
Multimedia Diari