Esquerra demana actualitzar els Plans d’Emergència Nuclear

El grup registra una Proposició no de Llei per exigir fer un simulacre general d’emergència

25 febrero 2020 15:00 | Actualizado a 25 febrero 2020 15:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La diputada al Congrés Norma Pujol i el senador Miquel Aubà han fet públic el contingut de la Proposició no de Llei (PNL) que han registrat a les Corts espanyoles sobre l’actualització dels Plans d’Emergència Nuclear Exteriors. Pujol ha explicat que «Esquerra demanem a l’Estat que actualitzi els Plans d’Emergència Nuclear Exteriors d’acord amb la normativa europea i organitzi un simulacre d’emergència general». Pujol ha recordat que «durant els darrers trenta anys només s’ha realitzat un simulacre general d’emergència nuclear».

La diputada ha fet saber que ella i el senador Aubà van convidar per carta el president del Consejo de Seguridad Nuclear a visitar la zona de les centrals per entrevistar-se amb els alcaldes. Aquest els ha contestat que coneixia els dèficits i les demandes, i que faria una visita als municipis.

La PNL presentada per Esquerra Republicana demana que s’aprovi un nou Pla d’Emergència Nuclear Exterior de les centrals d’Ascó i Vandellòs (PENTA) ampliant la zona I (zona de mesures de protecció urgents) amb una nova subzona IIA per incorporar els municipis situats entre els 10 kilòmetres i 20 kilòmetres de les centrals. A més de facilitar-los els mateixos mitjans i recursos que als de la zona I. També es demana assegurar la cobertura de telefonia mòbil total als municipis de la zona I, així com la construcció, adequació i manteniment de les principals infraestructures de comunicació (carreteres, vies ferroviàries, estacions de tren) que permeten la concentració i evacuació de la població. També sol·licita la professionalització de la gestió dels plans mitjançant la creació d’una nova figura professionalitzada de tècnic de protecció civil resident a cada àrea nuclear.

Comentarios
Multimedia Diari