Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Ferran Bel: "Treballem amb discreció per complir amb la consulta sobre el monument franquista"

L'alcalde de Tortosa assegura que acabarà el seu tercer i darrer mandat i que serà el PDC qui haurà de decidir el relleu

ACN

Whatsapp
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, durant una entrevista amb l'ACN

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, durant una entrevista amb l'ACN

Tres mesos després de la celebració de la consulta popular on més d'un 68% dels votants van optar per reinterpretar el monument franquista a la batalla de l'Ebre, el govern municipal ha engegat la maquinària per donar compliment al resultat. En una entrevista a l'ACN, l'alcalde Ferran Bel, ha reconegut que s'ha començat a treballar per impulsar aquesta opció però que es fa des de la "discreció necessària". A més de valorar propostes per reinterpretar-lo, el govern municipal també està buscant el consens "amb aquells que acaben acreditant la propietat del monument", i que tot fa pensar que pugui ser el govern de l'Estat a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). "Treballem de forma discreta, però nosaltres els compromisos els complim i els complirem, però tenim pràcticament tres anys de mandat per fer-ho", ha asseverat Bel.

"Ens vam comprometre a implementar l'opció guanyadora en la consulta durant el mandat i així ho farem", ha asseverat l'alcalde, encara prudent al parlar d'aquest tema. Tres mesos després de la celebració d'una consulta que, sobretot, fora de Tortosa va rebre moltes crítiques. "Va haver-hi molt soroll mediàtic i hipocresia en aquell moment, quan s'havia estat ignorant Tortosa i el monument durant 40 anys. Sóc conscient que quan es donin a conèixer les solucions per reinterpretar el monument una part d'aquests crítiques revifaran, però complirem amb el compromís que vam adquirir amb els tortosins", ha reblat Bel.

Aquest serà un dels projectes que l'alcalde reconeix que vol veure finalitzat al final del que serà, sense dubte, el tercer i darrer mandat. També ho farà amb el nou espai públic que es generarà davant de la catedral de Tortosa, després de l'enderroc de les cases, i un cop s'acabin les excavacions arqueològiques. Bel està convençut que el projecte d'urbanització de l'entorn haurà de conservar part d'aquests vestigis romans que s'han descobert, i manté el termini de poder-ho enllestir tot a finals del 2017.

A més de la reforma del pont de l'Estat, una de les obres de major envergadura i complexitat que afronta la ciutat amb els problemes de mobilitat que comporta, l'alcalde espera signar el contracte de l'obra de les noves piscines de Tortosa en les pròximes setmanes. El 15 de setembre s'acaba el termini per la presentació d'ofertes i l'adjudicació es farà de manera immediata. "Potser no és l'actuació més important ni pel seu volum ni pel seu impacte però sí és l'assignatura pendent del meu mandat", ha reconegut.

En aquest tercer i darrer mandat, Bel també en fa un balanç positiu de la reducció del nombre d'aturats a la ciutat que està baixant significativament. De fet, al ple del pròxim mes de setembre, s'aprovarà una modificació puntual del Pla Parcial Temple Sud, a l'entrada de Tortosa, on una multinacional del bricolatge instal·larà una superfície comercial que donarà feina a més d'una trentena de persones.

"La insensibilitat d'Adif és absoluta"

Un altre dels projectes que Bel voldria poder desbloquejar aquest mandat és l'alliberament dels terrenys d'Adif de les vies en desús al centre de Tortosa. Amb tot, l'alcalde reconeix que serà difícil arribar a un acord amb la "poca sensibilitat i predisposició" d'Adif. L'alcalde ha explicat que l'Ajuntament ja ha obert dos expedients sancionadors a Adif, i n'ha anunciat un tercer, per l'estat de deixadesa dels terrenys. "Estan fent una deixadesa de funcions en el manteniment d'aquest espai. Si no volen posar al servei de la ciutat aquests terrenys per interessos econòmics el que han de fer és mantenir-los i conservar-los en l'estat adequat i serem exigents amb això", ha manifestat Bel.

Però aquesta no és la única "insensibilitat" que Bel ha criticat d'Adif. La manca d'inversions en la xarxa ferroviària, sobretot de les Terres de l'Ebre, provoca greus problemes de mobilitat en els usuaris d'aquest transport públic que acumula nombrosos incidències i retards. "Els problemes a l'R16 són per la falta de manteniment en les infraestructures: enclavaments, vies, catenàries...amb l'agreujant de la via única entre Vandellòs i Tarragona", ha reconegut Bel que ha lamentat que Adif i Renfe incompleixin sistemàticament els compromisos adquirits amb el Govern i el territori.

"Van ajustar horaris amb l'objectiu que la gent tingués la certesa de l'hora que arribava, i dissortadament això tampoc s'ha complert", ha afegit Bel, que ja ha transmès a la conselleria i responsables del Departament de la Generalitat que cal trobar alguna solució immediata. En aquest sentit, creu que l'aturada de l'Euromed a l'estació de l'Aldea (Baix Ebre) a partir del novembre millorarà la situació, però que no és suficient. "La solució a llarg termini només passa pel traspàs de totes les infraestructures ferroviàries a la Generalitat", ha admès.

"Ens han enganyat amb les solucions per l'N-340"

Sobre infraestructures, Bel també ha lamentat el que considera un "engany" del Ministeri de Foment a les Terres de l'Ebre. Ha criticat que, ara, el govern espanyol plantegi les bonificacions per a camions a l'AP-7 com a solució per reduir la sinistralitat a l'N-340, però obviï l'altra part de les mesures que hi havia compromesos com és la gratuïtat de l'autopista pels desplaçaments interns a les Terres de l'Ebre i al nord de Tarragona, entre el Tarragonès i el Baix Penedès. "El secretari d'Estat es va comprometre davant i meu i d'altres alcaldes a fer-ho, i ens han enganyat. Ara el que no poden dir és tornar a prometre només una part d'aquestes mesures", ha afegit.

L'alcalde també ha criticat la construcció de rotondes que Foment està duent a terme al llarg de tot el tram ebrenc de l'N-340 així com de la línia continua per evitar els avançaments. "Potser s'ha millorat la sinistralitat una mica, però hi ha més congestió, dificulta el trànsit intern a l'Ebre i redueix la competitivitat a tots els nivells: empresarial però també al turisme", ha afirmat.

Un ens públic per liderar la sanitat a l'Ebre

La investigació judicial oberta pel grup Sagessa -societat que gestiona equipament sociosanitaris també a les Terres de l'Ebre- en el marc del macrocas Innova ha fet replantejar als municipis ebrencs la relació amb l'empresa. Bel reconeix que la solució no pot ser "immediata" i s'ha de fer "escoltant" a tothom però aposta perquè les Terres de l'Ebre tinguin un ens únic públic que gestioni i presti els serveis sanitaris al territori.

"Hem de canviar el model que teníem fins ara però ho hem de fer bé i amb l'aval i participació del Govern", ha explicat Bel, que ja s'ha reunit diverses vegades amb els alcaldes d'Amposta i Móra d'Ebre, Adam Tomàs i Joan Piñol, i que hi ha bona sintonia també amb l'actual conseller de Salut, Toni Comín, per poder treballar en aquesta direcció.

L'alcalde té clares les condicions del nou ens sanitari -evitaran la paraula consorci: que sigui de propietat i gestió 100% pública, àmbit territorial de les Terres de l'Ebre -amb possibilitat d'incorporar una part del Priorat-; i que hi participin ajuntaments i Generalitat. "És un projecte ambiciós i malgrat que fa temps que en parlem per implementar un model d'aquestes característiques calen diversos anys", ha detallat.

"Acabaré el mandat"

Cansat de ser qüestionat pel seu futur polític immediat, Ferran Bel ha asseverat que acabarà el mandat i ha reiterat que, aquest cop sí, serà el darrer. Malgrat les especulacions constants que pugui optar per deixar l'alcaldia abans per donar pas a la portaveu del govern i, tinent d'alcalde d'Urbanisme, la diputada de JxSí, Meritxell Roigé, Bel ha assegurat que no té cap intenció d'acabar abans d'hora. "Meritxell Roigé podria ser la candidata si ella volgués i si el partit ho vol però no n'hem parlat de forma seriosa amb el partit, així que el nou candidat podria ser perfectament una persona que avui no sigui regidor o regidora", ha reconegut.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También