Gandesa reclama reduir el pas de camions pel nucli urbà

La Generalitat construeix una rotonda a la carretera C-43 amb un futur accés directe al polígon industrial la Plana, i l’Ajuntament demana a l’Estat que en projecti una altra a l’N-420

15 febrero 2020 10:40 | Actualizado a 15 febrero 2020 10:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’encreuament entre les carreteres N-420 i la C-43 per dins del nucli urbà de Gandesa comporta col·lapses i problemes de mobilitat per als veïns, amb el perill que suposa el pas continuat de vehicles i en especial de camions de gran tonatge.

Les dues vies, una dependent de l’Estat i l’altra de la Generalitat, tenen projectades variants per desviar el trànsit, en diferents estats de tramitació. Des de l’Ajuntament es veu prioritari poder treure del nucli urbà almenys una part dels vehicles pesants, amb la construcció de rotondes i accessos directes al polígon industrial la Plana. Una demanda històrica que en el cas de l’accés des de la C-43 ja està executant el Departament de Territori de la Generalitat i que ha de ser una realitat abans de l’estiu.

L’Ajuntament de Gandesa ha fet també una petició formal al govern de l’Estat perquè estudiï la construcció d’una altra rotonda i d’un accés al polígon la Plana des de la carretera N-420, al nord de la població.

La variant de l’N-420 a la capital de la Terra Alta no té data d’execució «i fins i tot va caducar la declaració d’impacte ambiental», recorda al Diari l’alcalde, Carles Luz. L’Ajuntament aposta per una futura variant propera i en la mesura del possible integrada a la població, però mentre aquesta no es fa realitat, demana almenys la construcció d’una rotonda que permetria que els camions que van a diverses empreses de la zona no haguessin d’entrar al nucli urbà.

Pel que fa les obres que ja executa la Generalitat, són la primera fase de la variant de la C-43. Amb una inversió de 3 milions d’euros, l’actuació es va iniciar el passat mes d’octubre i es preveu acabar abans de l’estiu. Les pluges i nevades del temporal Glòria van obligar a aturar les obres temporalment pel corriment de terres i retardaran una mica els treballs respecte als terminis previstos inicialment.

L’actuació preveu la construcció de la rotonda al sud de Gandesa, el condicionament i millora de traçat d’un tram d’uns 900 metres de la C-43, on entre altres es suavitza el revolt del coll de la Font, i el reforçament del ferm en un tram de la travessera urbana d’1,2 quilòmetres de longitud, segons el projecte del Departament de Territori i Sostenibilitat. La rotonda tindrà dos ramals que corresponen a la continuïtat de la C-43. Un tercer se situa a l’inici de la futura variant i finalment un quart servirà d’inici d’una futura connexió amb el polígon la Plana.

Segona fase

Un cop acabi aquesta actuació, l’Ajuntament ha rebut la confirmació de la Generalitat que s’iniciarà la construcció d’aquest l’accés directe al polígon, amb un pressupost previst d’uns 500.000 euros.

La segona fase del projecte suposarà la construcció efectiva de la variant, que permetrà connectar la C-43 amb l’N-420 evitant el nucli urbà, amb una via d’uns quatre quilòmetres. La Generalitat ja va encarregar el projecte de l’actuació, valorada en més de 13 milions, però encara no hi ha data d’execució fixada.

Comentarios
Multimedia Diari