Gandesa sospita que els quatre focs patits en quinze dies són provocats

L’últim foc, dimarts al vespre, va mobilitzar 25 dotacions i s’inicià a només 20 metres de distància de l’ocorregut una setmana abans

10 agosto 2017 08:50 | Actualizado a 14 noviembre 2017 13:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El municipi de Gandesa ha patit quatre incendis en les últimes dues setmanes, els dos primers, en zona periurbana el dia 25 de juliol, el tercer en zona forestal el dia 2 d’agost i l’últim abans d’ahir dimarts, també en zona forestal. Els incendis no han calcinat una superfície significativa de sòl, però només el d’aquest dimarts va requerir la mobilització de 25 dotacions de Bombers, entre elles set mitjans aeris.

L’alcalde, Carles Luz, sospita que els focs han estat provocats. La freqüència de casos en un únic municipi en un espai tan curt de temps, mentre que en municipis veïns no es produeixen focs, el punt per on s’han iniciat, i l’hora d’inici així ho fan pensar. Luz, tanmateix, es mostra prudent i assenyala que tant els Mossos d’Esquadra com els Agents Rurals investiguen les causes dels quatre focs.

Ara bé, amb l’ànim d’ajudar en la investigació, l’alcalde ha fet una crida a través de les xarxes socials a la ciutadania perquè informin de qualsevol «moviment sospitós al bosc» i ho comuniquin a l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra  o el telèfon 112.

«Estem molt preocupats. Els dos incendis forestals haurien pogut fer molt mal, gràcies a la ràpida i contundent actuació dels equips d’emergències no ha estat així, però tot el que ha succeït ens fa sospitar molt», assenyala.

L’episodi de casos va començar el dimarts 25 de juliol, amb dos focs a la zona periurbana de Gandesa, un en un magatzem abandonat i el segon en una zona d’apilament de branques seques al polígon industrial «que s’havia encès pels quatre costats».

Una setmana després, el 2 d’agost, vuit dotacions terrestres i un mitjà aeri es van mobilitzar per extingir un foc forestal a la Font de l’Heura, a la serra de Puig Cavaller, un espai forestal molt dens. L’incendi va calcinar 150 metres quadrats de vegetació.

L’últim ensurt es va produir abans d’ahir, dimarts, a les 19.50 hores de la tarda en un dia que no s’havien produït ni tronades ni temperatures extremes. Un nou incendi, a només 20 metres de distància de l’anterior i a l’inici del camí, va mobilitzar 25 dotacions. El foc va cremar 9.300 metres quadrats de superfície forestal i va quedar controlat a les 23.09 hores de la nit. Ahir una dotació terrestre va remullar la zona per evitar noves revifades.

Comentarios
Multimedia Diari