Ginestar restaura amb tècniques 3D l'església templera per a usos turístics

El treball de la Diputació permetrà reconstruir amb rigor el sostre de l'edifici, usat com a magatzem durant dècades

19 mayo 2017 22:02 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Ginestar ha iniciat l’obra més emblemàtica del programa de rehabilitació del nucli antic, subvencionat per la Generalitat el 2011 en el programa d’ajuts ‘Viure del Poble Més’.

Es tracta de la restauració i reconstrucció parcial de l’església vella, ubicada al centre del nucli urbà, d’origen romànic i que conserva diversos elements d’alt interès patrimonial malgrat el seu ús durant dècades com a magatzem.

Una primera fase ha estat l’excavació arqueològica prèvia a l’espai i l’estudi tridimensional dels arcs i les columnes que es conserven a l’església. Uns treballs realitzats per tècnics experts en topografia de la Diputació, ens encarregat de la direcció d’obra.

El treball de camp s’ha dut a terme principalment en dues actuacions consecutives, realitzades a la mateixa església.

D’una banda, s’ha col·locat un conjunt de bases de referència amb GPS visibles i, posteriorment, s’ha georeferenciat gràficament de forma absoluta el model tridimensional de l’edifici. De l’altra, s’ha utilitzat un làser escànner per mesurar el conjunt del temple a baixa resolució, i obtenir així una primera aproximació la planta de l’edifici. A posteriori, s’ha realitzat un escaneig de cadascuna de les columnes, amb més detall i a més alta resolució. Ja a l’oficina, s’ha confeccionat el model tridimensional de cadascuna de les columnes.

Tot plegat servirà de base per a una rehabilitació que permetrà retornar a l’antic temple bona part de la seva esplendor, afirma la Diputació.

El primer tinent d’alcalde de Ginestar, Josep Maria Domènech, dóna la benvinguda als treballs duts a terme per la Diputació i afirma que s’ha entrat en la fase decisiva d’actuació donat que l’obra hauria d’estar finalitzada abans de tancar l’any 2015.

 

Nou sostre

Així en breu es durà a terme els treballs de reconstrucció del temple, centrats en el sostre de l’edifici, que és l’actuació més visible.

La reconstrucció inclourà la col·locació dels medallons originals de les voltes de l’antic temple, que el consistori ha conservat. També s’han conservat pedres originals de les parets que es reutilitzaran. En aquest sentit, els operaris han començat a aixecar les bastides a l’interior de l’església per dur a terme la reconstrucció, iniciada en els seus primers trams.

Un cop finalitzada l’obra, s’adequarà en el seu interior l’oficina de turisme local per promoure els actius del municipi i el seu entorn, un espai multimèdia de promoció turística, panells explicatius sobre la història del temple i uns nous serveis.

A banda, l’espai es convertirà en un espai polivalent on s’hi podran celebrar tot tipus d’actes culturals.

L’obra disposa d’un pressupost de 447.000 euros, en bona part finançat pel programa d’ajuts ‘Viure al Poble Més’ però també d’un ajut del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya.

Conscient del poc temps disponible per dur a terme el gruix de l’obra dins el termini establert, Domènech agraeix «l’esforç» de totes les parts implicades en la restauració. «Sabem que és una obra complexa i que el termini és curt però tothom hi està posant l’interès per tirar-ho endavant», tanca.

Comentarios
Multimedia Diari