Más de Ebre

Homenatge als cantadors de jota de l’Ebre al Tradicionàrius

El certamen de Roquetes tindrà una segona part dedicada a commemorar el centenari del naixement de Pete Seeger

ACN

Whatsapp
Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries actuaran el 24 d’agost al Tradicionàrius. FOTO: Joan Revillas

Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries actuaran el 24 d’agost al Tradicionàrius. FOTO: Joan Revillas

El Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre arriba a la 26a edició. Es dividirà en dos caps de setmana amb l’objectiu d’allargar el certamen. El 24 d’agost, en la marató de música popular a Roquetes, Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries, els amfitrions, han preparat un homenatge als cantadors de jota ebrencs i als estils de cant que han caracteritzat tots els mestres de la jota improvisada.

També es podrà veure Coetus amb un espectacle festiu i de gran format, i els Cau de Lluna, que han retornat als escenaris per celebrar els seus trenta anys. El 13 i 14 de setembre, el Tradicionàrius se suma a la commemoració del centenari del naixement de Pete Seeger i s’han programat una exposició, un cine fòrum sobre la cançó social i un concert.

El Tradicionàrius de Roquetes (Baix Ebre) compleix 26 edicions carregades d’històries, música i, sobretot, èxit. Aquesta és una edició que fa especial l’acumulació d’efemèrides. 50 anys de Joseret i la seva Rondalla, 100 anys del naixement de Pete Seeger o el retorn dels Cau de Lluna, després de 30 anys als escenaris. Es farà en dos caps de setmana amb la voluntat, com ha explicat Artur Gaya, membre dels Quicos, de recuperar l’any que ve «la nit pròleg», l’Hortet del Cant, que precedia la marató de música popular i que es dedicava a la cançó testimoni, social i improvisada.

Nit musical

Enguany «es prolongarà». La nit de la marató musical es farà el 24 d’agost, a l’Hort de Cruells de Roquetes. El primer a amenitzar la vetllada serà el cantador Joseret. «La jota al Tradicionàrius és importantíssima perquè Roquetes és la ciutat del Canalero i perquè s’ha continuat cultivant la jota», ha remarcat Artur Gaya, membre dels Quicos.

Aquella nit es podrà veure una de les millors formacions de percussió ibèrica d’arreu. Coetus, amb 18 músics i cantants sobre l’escenari, portaran el seu espectacle ‘De Banda a Banda’, «un dels més potents que es poden veure en música d’arrel». Després actuaran els Quicos que ha preparat una representació «especial i única», ‘La jota que es cantava i es canta’. Es tracta d’un homenatge de tots els cantadors ebrencs, des de Mariano Manta, Lo Canalero, Teixidó, Joseret i també Lo Forastero, un dels membres del grup Cau de Lluna que tancarà la nit lúdica.

Amb el treball del seu últim disc, Quico el Célio, el Mut i el Noi de Ferreries han fet una intensa recerca sobre les «maneres de cantar» de cantadors de jota com Teixidó, Boca de Bou, Lo Canalero, Saborido, Carriña o Lo Caragol. Ho han aconseguit gràcies als documents sonors conservats per Josep Maria Chavarria i els ha permès recuperar els estils dels «primers cantadors» com Mariano Manta i Lo Perot.

El Tradicionàrius de les Terres de l’Ebre tornarà el 13 i 14 de setembre, amb diferents activitats de commemoració a Pete Seeger, de qui es compleixen enguany cent anys del seu naixement. S’inaugurarà una exposició, es projectarà el documental The power of song’ en un cine fòrum, i es farà un concert homenatge on Artur Gaya tornarà a reunir els amics de la música de Seeger per refrescar tots els grans èxits del pare de la música folk.

Temas

Comentarios

Lea También