Homenatgen el jurista tortosí Manuel Miranda

La biblioteca de l’Escola Judicial passa a portar el seu nom en reconeixement a la seua trajectòria com a fiscal i docent

03 enero 2022 18:50 | Actualizado a 04 enero 2022 06:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Poder Judicial ha homenatjat el jurista tortosí Manuel Miranda Estrampes, per la seua trajectòria com a fiscal i docent. La biblioteca de l’Escola Judicial ara passa a portar el nom de Miranda, en honor i record al tortosí, fortament compromès amb els valors democràtics, i que va morir el 2018 amb només 55 anys.

Miranda va ser professor de l’Escola Judicial de Barcelona, fiscal de l’Audiència de Tarragona i fiscal del Tribunal Constitucional (TC). La Comisión Permanente del Consejo General del Poder Judicial va acordar donar el seu nom a la biblioteca. Fa uns dies, es va celebrar un acte d’homenatge amb presència de la seua família, i es va descobrir la placa de la biblioteca que ara porta el seu nom.

Durant l’acte van parlar Javier Hernández, expresident de l’Audiència Provincial de Tarragona i també exprofessor de l’Escola Judicial (actualment magistrat del Tribunal Suprem), Cristóbal Francisco Fabrega (fiscal de Jaén i de la mateixa promoció que Manuel Miranda) i Jordi Nieva, catedràtic de Dret Processal.

Així mateix, es van passar unes imatges enregistrades amb intervencions de la Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, i de diversos professors i escoles judicials de llatinoamèrica. A l’acte van assistir unes 40 persones, principalment professors de l’Escola Judicial i amics del finat.

L’activitat acadèmica de Manuel, els seus textos, ensenyament i persona «van tenir una gran influència en tota una generació de juristes, tant d’Espanya com de tota llatinoamèrica», com van recordar durant l’homenatge.

Miranda va ser autor de diversos llibres, va destacar en la tasca de formar jutges i fiscals, i com a fiscal del Tribunal Constitucional va abordar temes d’actualitat, com per exemple l’exhumació de persones enterrades al Valle de los Caídos. Miranda va avalar que el TC admetés a tràmit un recurs presentat per l’advocat d’unes famílies contra la decisió d’un Jutjat de l’Audiència Provincial de Madrid en contra de l’exhumació de dues víctimes que hi estaven enterrades. A llatinoamèrica va ser conferenciant de cursos i seminaris, i a la República Dominicana també va participar en el projecte d’instauració de la Fiscalia del Tribunal Constitucional.

Nascut a Tortosa el 1962, va desenvolupar bona part de la seua carrera professional a la Fiscalia Provincial de Tarragona, on va arribar el 1989 després d’aprovar la carrera. Fins a l’any 2002 va exercir de representant del Ministeri Públic a Tarragona. Especialista en temes de medi ambient, també va ser coordinador de l’àrea de Protecció de Menors de la Fiscalia de Tarragona. Va exercir de professor a la Universitat Rovira i Virgili, a la UNED de Tortosa i a la Universitat de Barcelona, on a més es va doctorar en Dret el 1997. El 2002 es va desplaçar a Barcelona per ser professor de l’Escola Judicial. Allí va estar fins que el gener del 2007, el llavors fiscal general de l’Estat Cándido Conde-Pumpido el va proposar com a fiscal per al Tribunal Constitucional, lloc que va ocupar fins a la seua mort.

Ja al 2019 la Fiscalia General de l’Estat va acollir un acte d’homenatge a Miranda i li va imposar a títol pòstum la Creu de San Raimundo de Peñafort.

Comentarios
Multimedia Diari