Horta restringeix l'aigua a granges i masos per la sequera extrema

L´Ajuntament d´Horta ha pogut garantir l´aigua d´ús de boca al nucli urbà tot i preveure l´ús de camions cisternes. A Bot, sense un dels pous, han fet pregons apel·lant a un consum responsable

19 mayo 2017 18:19 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’extrema sequera que afecta les Terres de l’Ebre i, per extensió, Catalunya comença a castigar el subministrament d’aigua dels municipis. L’Ajuntament d’Horta de Sant Joan fa dies que aplica restriccions d’aigua fora del nucli urbà, en l’espai agrícola del terme, on s’ubiquen una xifra important de granges i alguns masos, entre altres.

La mesura s’aplica a les nits i sectors, i es demana als propietaris que facin ús dels dipòsits per abastir els animals durant la restricció. «El nivell de les nostres fonts d’aigua del Port han baixat molt i, fins i tot, hem agafat aigua del riu Estrets. No recordem una severa tan exigent», diu l’alcalde, Joaquim Ferràs.

El coordinador d’Unió de Pagesos i veí d’Horta, Miquel Bosch, explica que la situació és complicada al camp «i segur que hi haurà pèrdues» però la gran majoria de granges, fins ara, poden garantir el subministrament d’aigua. «Una altra cosa seria una restricció durant dos o més dies».

Al nucli urbà no s’han aplicat restriccions malgrat l’augment considerable de població resident «i de consum d’aigua» durant el mes d’agost.

Ferràs va advertir de la situació al delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, i va iniciar els preparatius per si calia subministrar la població en camions cisterna. «Sortosament no ha calgut, però hem de veure com evoluciona la sequera», adverteix.

A Bot, la situació és més favorable, tot i que un dels pous s’ha esgotat per la sequera. «Hem acabat el pou del riu Canaletes, però en disposem d’un altre, a la Fontcalda, i anem estirant... no hem fet cap restricció!», apunta l’alcalde, Lluís Agut.

 

No rentar cotxes a Bot

Però de la mateixa manera que Horta, la població resident l’estiu s’ha doblat. «I s’ha gastat moltíssima aigua». Davant l’escenari, l’Ajuntament va difondre fa uns dies un pregó on a causa «del període de sequera que s’està patint» demanava a la població un consum responsable de l’aigua «i que no utilitzin aigua potable per omplir ensulfatadores, netejar cotxes o maquinària...». «La sequera és molt grossa, i si no plou, serà encara més grossa», admet preocupat Agut.

A Arnes no han patit problemes però l’alcalde, Xavier Pallarès, admet la severa afectació sobre l’espai agrari, amb camps d’ametllers amb arbres mort per la seca i vinyes sense regadiu amb escassa collita.

Així, els alcaldes d’Horta i Arnes han demanat a Agricultura ampliar la canonada del reg oriental de la Terra Alta -que agafa l’aigua de l’Ebre- per subministrar els dos municipis.

Els alcaldes compten amb el vistiplau de la Comunitat de Regants, que cediria aigua sobrant de la concessió que alimenta avui la majoria de municipis. Ferràs afegeix que l’aigua del reg podria alimentar aquells usos de l’aigua al terme que no són de boca, per exemple les granges.

Comentarios
Multimedia Diari