Incendi a la Ribera d'Ebre: 'A la meua néta de 6 anys li he hagut de dir que les gallines s’han escapat'

Els afectats comencen a detallar els danys i desperfectes a les masies i conreus

02 julio 2019 10:45 | Actualizado a 07 julio 2019 15:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El petit paradís personal de Francisco García i Elodia Gómez, el lloc on passaven els caps de setmana enmig de la pau i la natura, ha quedat arrassat. La seua masia, situada a quinze minuts de Flix, a Vallfenosa, ha quedat destruïda pel foc que crema a la Ribera des del passat dimecres. També han mort els seus animals: sis gallines, quatre perdius, diverses guatlles i faisans. Miraculosament, els seus quatre gossos han sobreviscut.

El foc va quedar-se just al costat de la barana on estaven, i ells van fer un cau al terra on protegir-se de les flames.

«Ha sigut molt angoixant», explica Elodia Gómez. «És el lloc on passem els caps de setmana amb la nostra néta de sis anys, teníem una piscineta, li ensenyavem les aus, a agafar els ous... M’ha preguntat per les gallines i li he dit que els gossos estan bé, però que les gallines s’han escapat».

Francisco García havia deixat als animals suficient menjar i aigua per a uns dies, i divendres va demanar a la UME d’anar a veure si estaven bé i portar-los aigua. «No el van deixar», relata la seua dona. «Però li van fer fotografies dels gossos, van donar-los aigua i van remullar tota la zona. Van haver de passar-ho fatal, pobrets, però per sort ara ja estan bé». El matrimoni també ha perdut un grapat d’oliveres i d’ametllers.

El pitjor és la masia. Avui vindrà un arquitecte a avaluar els danys, ja que les bigues, de formigó, estan molt afectades. Tot l’interior ha quedat arrasat, sols queda dempeus les parets de pedra. «No sabem si la podrem recuperar o no valdrà la pena. He anat a l’Ajuntament a omplir els papers amb els nostres danys. Tant de bo poguem tenir alguna ajuda».

Inventari de danys

Passat el més crític del foc, ara els afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre han començat fer balanç dels danys que els ha ocasionat. Els ajuntaments necessiten inventariar tots els desperfectes per arribar a la reunió de dissabte amb les administracions amb la relació exacta de tots els perjudicis de l’incendi.

Un exemple és l’Ajuntament de Flix que ha posat, a disposició de tothom, un formulari específic sobre danys a conreus, edificis, maquinària i instal·lacions de reg. Per aquelles afectacions que requereixin reparacions urgents també es demana que es documenti amb fotografies. Ho recullen a les oficines municipals des d’ahir.

Un altre cas és el Pau Ciuraneta, un jove pagès de 25 anys de la Palma d’Ebre que va publicar un vídeo a la xarxa que s’ha fet viral. Ciuraneta és fill de l’ex conseller d’Agricultura Jordi Ciuraneta i han perdut un 80% de les seues 40 hectàrees d’oliveres.

«Jo sóc jove i tinc ganes de treballar i tiraré endavant. Però hi ha pagesos més grans desmotivats. Per regenerar una olivera calen 10 anys. Si ara en tenen 55, com els ho expliques, havent de fer tants esforços econòmics?», explica al Diari. Ciuraneta és optimista, si bé reconeix que si no canvien les polítiques d’aquí 20 anys el món rural pot estar completament abandonat. «Crec que un bon inici per millorar les coses seria establir un diàleg entre el medi rural i el medi urbà», declara. «I per suposat no es pot legislar igual en un medi que a l’altre».

D’altra banda, la iniciativa #TotSuma perquè el ramader Pere Jornet, de la Torre de l’Espanyol, pugui recuperar la seva explotació afectada per l’incendi de la Ribera d’Ebre ha aconseguit el seu primer objectiu. 677 mecenes han donat 24.000 euros, tot i que la quantitat inicial demandada per la iniciativa «Recuperem la granja cremada de La Torre de l’Espanyol» eren 20.000 euros per a tornar a omplir la granja amb 200 xais i el seu transport. La campanya la van iniciar els pagesos del Grup GPS, creat després de l’incendi com a reacció del despoblament de les zones rurals de Catalunya i és una de les iniciatives que porten l’etiqueta #Rebrotarem. 

També BBVA dóna suport i se solidaritza amb les persones afectades pel devastador incendi. Per tal que aquestes persones puguin afrontar amb tranquil·litat els moments d’incertesa i tornar a la normalitat en el menor temps possible, l’entitat financera posa a disposició dels afectats una línia de finançament per import de 50 milions d'euros per obtenir crèdit sense comissions. Amb aquesta la línia de finançament, els afectats per l’incendi, siguin o no clients del banc, podran sol·licitar préstecs sense comissions i amb preus preferencials, per a destinar-los a les explotacions agrícoles-ramaderes que han quedat malmeses pel foc. La línia es complementarà amb altres solucions a mida.

CaixaBank també ha aprovat un pla d’ajudes que inclou una línia de finançament especial amb una dotació inicial de 25 milions d’euros, per donar suport a tots els afectats per els danys ocasionats per l’incendi. Aquesta línia de finançament en condicions preferents va destinada a pal·liar la situació dels agricultors que han patit danys a les collites, estris, maquinàries, vehicles, etc.

Per una banda, els afectats podran accedir a préstecs personals i hipotecaris en condicions preferents i, per una altra, comptaran també amb la possibilitat de rebre bestretes dels pagaments de sinistres d’Agroseguro i dels ajuts de la PAC, així com de línies especifiques destinades a la reforestació.

Els Bombers continuen treballant per aconseguir extingir l’incendi que des de fa sis dies afecta diversos municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues. El foc, que ja està controlat, ha cremat 5.047 hectàrees de superfície de diversos tipus, majoritàriament forestal, tot i que ahir a la tarda va experimentar almenys dues revifades en punts interns del perímetre.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va assegurar ahir que el Govern trobarà la «fórmula adequada» per ajudar les persones afectades per l’incendi. «Amb aquestes restriccions pressupostàries no ens podem permetre el luxe de fer partides d’aquestes característiques, però hi ha mil fórmules», ha apuntat Jordà. La consellera es desplaçarà a Flix avui per parlar amb els alcaldes i els ramaders afectats. «Farem tot el que estigui en les nostres mans i més», ha insistit. Jordà ha recordat que ara cal veure quina zona s’ha cremat efectivament en el perímetre delimitat pels Bombers, ja que hi haurà àrees de conreu que s’hauran salvat.

La URV s’ofereix  al territori per tal de "rebrotar"  la zona afectada per l’incendi

La Universitat Rovira i Virgili (URV) s’afegia ahir a les diferents mostres de suport envers els municipis afectats per aquest incendi forestal i s’oferia per tal d’afrontar aquesta necessària recuperació de la zona devastada. «Que comptin amb la Universitat per aquest rebrotar de la Ribera d’Ebre», afirmava el vicerector d’Estudiants i Ocupabilitat, Francesc Díaz.

Tan bon punt avui es constitueixi la Diputació de Tarragona i ara que els nous ajuntaments ja estan en marxa, la Rovira i Virgili mantindrà converses per tal d’impulsar nous projectes pel territori. «Aquest exercici per repensar aquestes comarques, ja sigui a nivell de  canvi climàtic o de model energètic, poden suposar una oportunitat i la URV hi ha de ser», afegia Diaz.

La redacció de projectes per tal de sol·licitar ajuts o el debat sobre el futur d’aquestes terres són alguns dels àmbits on la universitat s’ofereix a col·laborar. «A partir de l’expertesa hem de poder estar allí a on convingui», afirmava.

El debat sobre els plans estratègics d’aquest territori, que començarà de forma imminent, és un dels mecanismes de cara a aquesta recuperació. «Cal assentar-nos i repensar el que volem ser», deia Díaz.

Per la seva banda, la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, defensava que «com a institució creiem que hem de posar a disposició el coneixement que tenim per tal d’intentar impulsar les mesures que permetin intensificar la recuperació dels espais».
 

Comentarios
Multimedia Diari