Infosa preveu pèrdues del 50% en la collita de la sal pel Glòria

Dilluns arrenca la recollida, que sols serà de 50.000 tones en el millor dels casos. L’empresa estudia l’alternativa de realitzar transport marítim per la badia en lloc de pel fràgil Trabucador

25 agosto 2020 08:10 | Actualizado a 30 agosto 2020 15:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cada any a finals d’agost comença la collita de la sal a les Salines de la Trinitat. Es tracta de les úniques salines marines de Catalunya i una de les cinc grans que hi ha a l’Estat espanyol. Es troben situades a la punta de la Banya, al delta de l’Ebre, al terme de la Ràpita. Enguany la collita començarà dilluns vinent. El gerent d’Infosa, l’empresa que explota les salines, Joan Sucarrats, preveu que serà una collita molt inferior a un any normal. «En el millor dels casos serà de 50.000 tones, que equival a un 50% menys d’una collita mitjana, que se situa sobre les 100.000 tones», explica al Diari.

El motiu d’aquesta davallada és ben clar: el temporal Glòria del passat mes de gener. Sucarrats explica que molta aigua va accedir a les bases de concentració de sal causant greus danys i que això no es va poder gestionar fins quatre mesos després, ja que el temporal va trencar la barra del Trabucador, i els treballadors no podien accedir a les salines.

L’aturada per a l’empresa es va allargar fins a quatre mesos i mig, fins principis de juny. «Això ha sigut una barbaritat», valora el gerent.

Al trencament de la barra del Trabucador pel Glòria van succeir-hi posteriors trencaments més per altres petits temporals de la passada primavera.

«Hi ha hagut temporals que han trencat la barra altres anys, però estar incomunicats era qüestió de dies o setmanes. Això d’enguany no ho havíem vist mai», declara Sucarrats. «A finals de maig pensàvem que enguany no hi hauria sal. Per sort les darreres setmanes de força calor ens han afavorit una mica la producció».

Les salines daten de 1852 i l’empresa familiar actual les gestiona des de 1989. Només un 20% de la sal que es produeix al delta de l’Ebre té com a destinació el consum humà. El gruix restant, el 80%, es destina a usos industrials com tractament d’aigües, sal per piscines, mercat de pells o a la indústria alimentària.

Un any normal, l’empresa Infosa exporta pràcticament el 70% de la producció de sal obtinguda al Delta, principalment, a França i els Estats Units. També, en menors mesura, mercats com Alemanya, Regne Unit o el Nord d’Àfrica.

Transport per via marítima

Davant la fragilitat de la barra del Trabucador, l’empresa està realitzant un estudi per avaluar l’alternativa d’efectuar el transport per via marítima, per la badia dels Alfacs.

«Ho voldríem presentar, amb tots els estudis treballats, especialment els mediambientals, a finals d’aquest any, però el projecte encara tardaria un parell d’anys», avança Sucarrats.

L’empresa creu que aquesta seria una opció viable donada la situació de regressió del Delta i en especial de la barra del Trabucador.

De fet Infosa ja ha reclamat en diverses ocasions a l’Estat i a la Generalitat mesures urgents i més inversió per evitar la regressió d’aquest fràgil espai i garantir l’activitat econòmica de les empreses que hi treballen.

«Reclamem que tant des de la Generalitat com des de l’Estat es faça l’actuació contundent que necessita tot el delta de l’Ebre. Això ha de respondre amb l’aportació de sorres. Les dues puntes, tant del Fangar com de la Banya, així com la desembocadura del riu, estan acumulant molta sorra que es podria redistribuir (amb draga o transport terrestre) cap a punts de regressió com la Marquesa, l’Illa de Buda i el Trabucador. Però cal voluntat política».

Comentarios
Multimedia Diari