Inicien l'enderroc del monòlit franquista del Coll del Moro a Gandesa

Inaugurat l'any 1953, va ser utilitzat com a observatori durant la Guerra civil espanyola

 

30 mayo 2017 09:46 | Actualizado a 25 noviembre 2017 18:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Diputació de Tarragona ha iniciat  la retirada del monòlit franquista  situat al turó del coll del Moro de Gandesa, des d’on Franco va dirigir les tropes nacionals durant la batalla de l’Ebre.

L’ens provincial és el titular d’aquest espai i el que va construir l’element l’any 1953, el primer que es va aixecar per commemorar la victòria dels nacionals en la batalla, 15 anys després de la mateixa. 

La Diputació ha adjudicat els treballs a una empresa externa, que entre ahir i avui està previst que retiri les pedres que formen part del monòlit, actualment molt degradat i ple de pintades, i on encara hi queda alguns elements de simbologia franquista. 

Precisament per aquests motius l’Ajuntament de Gandesa va demanar la retirada del monòlit l’any passat. Està previst que les restis es traslladin al Centre d’Estudis de la batalla de l’Ebre (CEBE) del mateix municipi,  on s’exposarà amb d’altres  elements dels dos bàndols de la Guerra Civil, segons ha confirmat al Diari l’alcalde, Carles Luz.«L’objectiu és complir la Llei de memòria històrica i dignificar aquest espai, que a més de ser un punt destacat de la batalla de l’Ebre conté importants restes d’època ibera», afirma l’alcalde. 

La retirada del monòlit es produeix després que, l’any passat, el Ple de la Diputació donés llum verda al tràmit previ de delimitació i georeferenciació de la finca. En la mateixa sessió, també es va aprovar una moció sobre la retirada d’aquesta construcció franquista i de la resta d’elements associats del seu entorn, i es van revocar els antics reconeixements atorgats al general Franco, com el de President Honorari de la Diputació, la Medalla d’Or de la Província, i la concessió del bastó de comandament d’Alcalde Honorari i Perpetu dels municipis de la demarcació de Tarragona. 

Excavacions arqueològiques

D’altra banda, també es va redactar un projecte de retirada del monòlit i es va fer un acord de cessió dels terrenys per tal que l’Ajuntament de Gandesa pugui dur-hi a terme excavacions arqueològiques a les restes de la necròpolis ibèrica  localitzades en aquest espai. De la seva part, el Departament de Cultura va donar el vistiplau a l’enderroc d’aquesta estructura commemorativa, i farà el seguiment arqueològic de les restes iberes.

Comentarios
Multimedia Diari