Injecten 80 tones de sediments al riu Ebre per mitigar la regressió del Delta

Segona fase de l'estudi científic per analitzar la capacitat de transport del riu i com es reparteixen els sediments per la plana deltaica, per poder lluitar conta la regressió i l'enfonsament

19 mayo 2017 15:24 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Si dimecres van ser a Móra la Nova, aquest divendres els científics s’han desplaçat fins a Benifallet per dur a terme la segona fase de la prova pilot d’injecció de sediments al riu Ebre. En total s’han abocat unes 80 tones de sorra, des de diferents punts del tram final del riu i també amb diferents cabals.

Els treballs formen part del projecte europeu LIFE Ebro-Admiclim, que pretén elaborar un model de transport de sediments al tram final del riu Ebre per fer, en el futur, un pla d’alliberament des de pantans com el de Riba-roja per tal de lluitar contra els problemes de regressió i subsidència (enfonsament) que pateix el Delta de l’Ebre en les darreres dècades.

Dimecres es van abocar unes 40 tones des de Móra la Nova, amb un cabal de 600 metres cúbics per segon, mentre que aquest divendres la injecció es va fer aigües avall, a Benifallet, amb un cabal menor del riu, de 200 metres cúbics per segon. Els tècnics han fet un seguiment de l’evolució de la terbolesa del riu amb mostrejos de l’aigua i imatges registrades mitjançant drons. Segons detalla el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquestes proves serviran per calibrar un model de transport de sediments amb l’objectiu de dissenyar i analitzar la viabilitat de diferents alternatives d’aportació de sediments des de l’embassament de Riba-roja cap a la desembocadura, per mitigar els impactes sobre el delta de l’Ebre, donada la seva subsidència natural i els models de pujada del nivell del mar.

El model de transport de sediments també contempla la possibilitat d’injectar sediments de la planta potabilitzadora del Consorci d’Aigües de Tarragona (gestor del ministransvasament de l’Ebre), directament als canals de reg, i s’ha calibrat mitjançant la realització de dues proves d’injecció realitzades durant l’any 2016. S’ha analitzat la qualitat d’aquests sediments, i s’ha comprovat que és bona i que és viable mitjançant injeccions controlades als canals de reg.

Aquest projecte està liderat per l’IRTA, i hi participa l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’Institut Cartogràfic, el CAT, i els regants del marge esquerra. Els resultats serviran per establir les directius d’un pla d’adaptació i mitigació del canvi climàtic al Delta.

Comentarios
Multimedia Diari