Inspeccionen magatzems que haurien comprat garrofes robades

El Departament d’Agricultura inicia controls davant l’onada de robatoris als camps

10 septiembre 2020 10:30 | Actualizado a 10 septiembre 2020 11:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Departament d’Agricultura ha iniciat inspeccions a magatzems del Baix Ebre sospitosos de comprar garrofes robades. En concret s’han fet dos inspeccions a magatzems del Perelló que van ser assenyalats pels pagesos com a presumptes punts de compra habitual de garrofes robades.

El director territorial d’Agricultura, Jesús Gómez, ha explicat que si hi ha nous coneixements de més punts de recepció de garrofes robades s’enviaran de nou inspectors mentre dure la campanya de la garrofa.

Per abordar l’onada de robatoris de garrofes de les últimes setmanes, ahir al Consell Comarcal del Montsià, a Amposta, va tenir lloc una reunió entre el president del Consell, Joan Roig, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, i el director dels serveis territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez.

Així, el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, va explicar la necessitat de protegir «els nostres pagesos», i «vetllar per la seguretat dels productors i dels productes». Roig també va agrair la «rapidesa amb què Agricultura ha actuat, ja que d’altra forma es podria haver convertit en una problemàtica endèmica». També el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Xavier Faura, va destacar que és «necessària la coordinació entre el Departament d’Agricultura i els Mossos d’Esquadra per requerir als magatzems que no només identifiquen els venedors de garrofes amb les dades personals i els quilos que aporten, sinó que cal que presenten la DUN (Declaració Agrària) per tal de justificar la producció de garrofes i garantir la traçabilitat del producte».

D’aquesta manera, els tècnics comproven ara la traçabilitat dels productes adquirits vinculant la quantitat de fruit amb la capacitat productiva certificada per la DUN de la qual, sobre el paper, han de disposar els venedors per entrar el fruit. En el cas que no quedi acreditat l’origen lícit s’obriran expedients sancionadors als comerços. «El delinqüent ha de saber que ara està sota sospita», etzibà Faura.

Ja fa un mes que el sindicat Unió de Pagesos va reclamar als responsables dels Mossos d’Esquadra que vetllin per les zones hortícoles i que augmentin el control per evitar que el producte robat es posi en circulació. El sindicat també demanava que és imprescindible, per qüestions de salut, que es garanteixi la traçabilitat al llarg de tota la cadena alimentària.

Els darrers furts s’estan produint especialment en la garrofa, que en els últims anys s’està valorant cada cop més. A diferència d’altres com els cítrics o l’olivera, el cultiu del garrofer sempre ha sigut més marginal i està més dispers als masos, sent més fàcil de robar. Actualment el preu de la garrofa se situa sobre els 0,60 cèntims el quilo. Es tracta d’un fruit que es recull fàcil i ràpidament. Justament ahir la guàrdia municipal de l’Aldea va frustrar el robatori de 300 quilos de garrofes a la partida de Lligallet del Vidre.

Comentarios
Multimedia Diari