Inverteixen 900.000 euros per eliminar fuites del reg al marge esquerre del Delta de l'Ebre

L’Agència Catalana de l’Aigua i la Comunitat de Regants signen un conveni per revestir
la sèquia del Cementiri, a Deltebre, i contribuir a un millor aprofitament del recurs

12 noviembre 2019 10:00 | Actualizado a 12 noviembre 2019 10:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i la Comunitat de Regants -Sindicat Agrícola de l’Ebre van signar ahir un conveni per millorar l’eficiència d’infraestructures de reg del marge esquerre del delta de l’Ebre.

La inversió és superior als 900.000 euros i es farà amb càrrec al pressupost de l’ACA en els exercicis 2020 i 2021, aplicant el 20% del cànon de derivació per a l’execució d’obres. Els treballs van encaminats a evitar les pèrdues d’aigua i contribuir a un millor aprofitament del recurs.

Això permetrà un millor aprofitament dels recursos hídrics objecte de concessió a la part catalana de la conca de l’Ebre, «retornant així la part del cànon de derivació que li correspon al territori en inversions, millorant els serveis a les Terres de l’Ebre», en paraules del director de l’ACA, Lluís Ridao. D’aquesta manera, s’aplica «el principi de subsidiareitat, encomanant la gestió de les actuacions als mateixos usuaris, constituïts en aquest cas en comunitat de regants».

Les actuacions es faran en diversos trams, durant el 2020 i el 2021, però l’objectiu principal és millorar el revestiment per potenciar l’eficiència de la sèquia del Cementiri, a Deltebre.

Així, es col·locara plaques per tapar tot el primer tram ja revestit, de 632 metres, amb una canaleta prefabricada; i en dos trams de 4,3 quilòmetres es faran llits de graves 20-40 envoltades per una làmina de geotèxtil de polipropilè i es revestirà la sèquia amb tubs de PEAD de diferents diàmetres. L’obra es completarà amb passos a les parcel·les i les preses de reg, amb una rampa per a ànecs i una comporta de seccionament i una descàrrega amb sobreeixidor pel control dels cabals.

Durant la signatura del conveni d’ahir, el director de l’ACA, va remarcar «el caràcter fràgil del delta», donada la situació d’emergència climàtica actual, i va recordar que l’agència també té a sobre de la taula molts altres projectes de sanejament arreu de les Terres de l’Ebre. «Ens estem multiplicant per tenir un delta millor i atacar l’emergència climàtica».

Per la seua banda, el president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants, Francisco Javier Casanova, va agraïr la contribució de l’ens a la modernització de les infraestructures de les comunitats de regants amb aquestes inversions «que no només beneficien als regants sinó al conjunt del delta de l’Ebre ja que nosaltres som, al cap i a la fi, corretja de transmissió».

«Si hi ha alguna cosa que és el pal de paller del Delta són els canals. De no tindre’ls seria impossible concebre el delta que tenim ara», va declarar Casanova. El president així mateix va aprofitar per reivindicar més inversió per millorar la gestió de les badies i les basses del delta i per encarar els reptes mediambientals que arribaran amb el canvi climàtic «i que no tenen espera».

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, va destacar que «aquest conveni és un exemple a seguir de col·laboració i de treball conjunt entre administracions i administrats, una suma de sinergies que beneficien a la ciutadania».

«És molt important fer aquestes inversions per al nostre territori. La via per fer un país més sostenible és millorar-ne l’eficiència», va valorar per la seua banda l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Comentarios
Multimedia Diari