Invertiran 253.000 euros en el Poble Vell de Corbera

La licitació del projecte es farà aquest 2020 i les obres començaran a finals del 2021, per preservar les restes i evitar-ne la degradació

19 julio 2020 10:40 | Actualizado a 21 julio 2020 11:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE), format per la Generalitat i diversos ajuntaments, invertirà 253.000 euros en obres de consolidació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, ubicat al turó de la Muntera. Els treballs consistiran en la realització d’obres per preservar les restes i evitar-ne la degradació a causa del vent, la pluja o les temperatures.

La inversió ha quedat segellada en el conveni signat ahir dissabte al matí entre la consellera de Justícia i presidenta del COMEBE, Ester Capella; l’alcalde de Corbera d’Ebre, Antonio Álvarez; i el president de l’Associació del Poble Vell, Joan Antonio.

Amb aquest text, el COMEBE es compromet a licitar el projecte de consolidació del Poble Vell aquest mateix 2020. Les obres començaran a finals de 2021.

Amb la signatura del conveni, el Poble Vell passa a formar part dels espais del COMEBE. D’aquesta manera, més endavant, el públic tindrà l’opció de comprar una única entrada integrada per accedir als centres d’interpretació del Consorci i també al Poble Vell. De moment, el Consorci i l’Associació del Poble Vell estan treballant amb la fórmula legal per fer-ho possible.

El COMEBE, d’altra banda, senyalitzarà el Poble Vell amb la imatge comuna dels Espais de la Batalla de l’Ebre de la Xarxa d’Espais de Memòria i també assumirà les tasques de manteniment relacionades amb el desbrossament o l’esporgada dels arbres. L’Ajuntament es continuarà fent càrrec de la neteja de residus i les despeses dels subministraments.

El Poble Vell és l’antic nucli urbà de Corbera d’Ebre, que va quedar derruït per les bombes durant la Batalla de l’Ebre. Després de la guerra, les famílies que hi vivien es van anar traslladant a la part baixa del municipi, a banda i banda de la carretera, fins a construir un nou casc urbà.

El Poble Vell es va convertir en un conjunt de cases en runes presidit per l’església vella de Sant Pere. Declarat com a Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1992, el poble és un monument a la pau i un lloc de visita per veure de prop els efectes d’una guerra. L’Associació del Poble Vell és l’entitat encarregada de gestionar les visites i organitzar-hi activitats com ara concerts o actes. Cada any passen pel Poble Vell unes 20.000 persones.

El COMEBE és el consorci que té com a objectiu recuperar i difondre la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre a través dels espais on hi va tenir lloc. Gestiona cinc centres d’interpretació ubicats en diferents pobles de la Terra Alta, que reben uns 9.000 visitants anuals. Es poden visitar tots els caps de setmana, dissabtes i diumenges. El centre 115 Dies també es pot visitar entre setmana. Aquest centre, que explica els preparatius de l’ofensiva i els combats, està obert de dimarts a dissabte, de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores. El centre Hospitals de Sang, a Batea, és una mirada a la medicina de guerra, les innovacions mèdiques, el personal sanitari i l’atenció sanitària. El centre Internacionals a l’Ebre, a La Fatarella, detalla la internacionalització de la Guerra Civil. El centre Veus del Front, a Pinell de Brai, abarca la influència de la premsa en la Batalla de l’Ebre i els missatges que van utilitzar les forces polítiques i militars de l’època. Soldats a les Trinxeres, a Vilalba dels Arcs, està especialitzat en la vida quotidiana a les trinxeres. Aquests quatre centres es poden visitar en dissabte de 10 a 14 hores i de 16 a 19 hores, i els diumenges de 10 a 14 hores.

Comentarios
Multimedia Diari