Investiguen l'origen dels centenars de tonyines mortes aparegudes al Delta

"Els pescadors se les troben mortes al mar i això està representant una problemàtica per a ells, perquè si les barques d'arrossegament agafen alguna en estat de putrefacció això pot danyar la resta de les captures", ha apuntat la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà

27 enero 2020 14:13 | Actualizado a 27 enero 2020 14:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Direcció General de Pesca de la Generalitat investiga si els centenars de tonyines mortes que han aparegut al Delta de l'Ebre després del pas de la borrasca Gloria tenen el seu origen en alguna de les piscines d'engreix de l'empresa tonyinaire Balfegó, situada a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre).

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, s'ha reunit aquest dilluns amb les confraries de les Cases d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita per avaluar els danys causats pel temporal a la zona.

Els pescadors li han manifestat que després del pas de la borrasca s'han trobat amb tonyines mortes i en estat de descomposició a la costa i al mar.

"Els pescadors se les troben mortes al mar i això està representant una problemàtica per a ells, perquè si les barques d'arrossegament agafen alguna en estat de putrefacció això pot danyar la resta de les captures", ha apuntat la consellera en declaracions als mitjans.

Jordà ha afirmat que el departament encara no té dades sobre quants exemplars morts poden haver, però la Direcció General de Pesca ja s'ha posat en contacte amb Balfegó per verificar si efectivament les tonyines provenen de les seves piscines d'engreix, situades davant de les costes de l'Ametlla de Mar.

"Estem investigant quin és l'origen. Que algú ens ho expliqui i ens doni nombres. Les coses no passen per generació espontània, no creiem que sigui molt complicat saber d'on vénen i saber nombres. Això és qüestió d'hores. Ens hem posat en contacte amb l'empresa i es continuarà fent", ha detallat la consellera.

El 23 de gener, just després del pas del temporal, Balfegó va emetre una nota de premsa en la qual assegurava que "des de la superfície" no s'apreciaven desperfectes a les seves instal·lacions de tonyina vermella.

No obstant això, afegia que a partir d'aquest dilluns podria disposar d'informació exacta sobre l'estat dels exemplars de les piscines, ja que la mala visibilitat sota l'aigua no ho havia permès.

La passada setmana, coincidint amb el pas de la borrasca a Catalunya, es va poder veure a molts veïns d'aquesta zona costanera, on van aparèixer les tonyines mortes, esquarterar els exemplars i endur-se la carn.
"La gent no hauria de fer cap pràctica que no es pugui fer. Consumir-les està absolutament contraindicat", ha alertat la consellera Teresa Jordà.

Pel que fa als danys en altres sectors productius, Jordà ha apuntat que de moment només s'han pogut quantificar els danys en les muscleres del Delta, que han suposat uns 1,5 milions d'euros en pèrdues.

La conselleria estudiarà ara quin tipus d'ajudes es poden implementar per a cada un dels sectors afectats.

"S'han de planificar una sèrie d'accions a curt, mitjà i llarg termini. El Delta és un tema de país que s'està abordant", ha dit Jordà, que ha apuntat que de forma immediata es va a procedir a la neteja del fons marí. 
 

Comentarios
Multimedia Diari