Jesús, Campredó i Bítem demanen més recursos a l’Ajuntament de Tortosa

Les tres entitats municipals descentralitzades negocien un nou conveni de relació amb el consistori

13 enero 2020 10:40 | Actualizado a 15 enero 2020 11:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les tres entitats municipals descentralitzades (EMD) del municipi de Tortosa, Jesús, Campredó i Bítem, demanen a l’Ajuntament una millora en el seu finançament. Els convenis que regulaven les aportacions anuals del Consistori a les EMD estan actualment prorrogats i s’inicia ara un procés per negociar i renovar el marc de la relació entre aquestes administracions, les més properes al ciutadà.

Constituïdes fa 25 anys en el cas de Jesús i des del 2011 en el de Campredó i Bítem, la creació de les EMD ha dotat d’un important grau d’autonomia administrativa aquests nuclis urbans, que han anat assumint competències com ara en educació (llars d’infants, manteniment de l’escola), arranjament de camins, esports, cultura i festes o manteniment de la via pública.

Però aquesta assumpció de responsabilitats progressiva ha comportat també un augment del personal i la despesa. Així, els seus representants afirmen que cal un augment en la dotació que reben de l’Ajuntament per a despesa corrent. Aquesta dotació és actualment d’uns 915.000 euros anuals en el cas de Jesús, 292.000 a Campredó i 285.00 al poble de Bítem.

A això cal sumar-hi una aportació directa del Consistori de 300.000 euros per a inversions a Jesús, i 70.000 euros per a cadascuna de les EMD de Bítem i Campredó. En aquest àmbit, les EMD també poden acollir-se directament a les subvencions per a obres de la Diputació de Tarragona (PAM) o de la Generalitat (PUOSC).

L’Ajuntament ha constituït ja les tres comissions mixtes de negociació dels nous convenis, on a més de membres de l’Ajuntament de Tortosa i de les respectives juntes veïnals hi ha també representants dels grups municipals del plenari tortosí. L’objectiu és arribar a un acord el més aviat possible, dins d’aquest primer semestre del 2020.

Per a l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, l’actual marc de relació ha estat positiu, amb una fórmula per a determinar l’assignació que computa els ingressos de l’Ajuntament i els serveis que presta, «que funciona i que ha estat copiada en d’altres punts del país».

Amb tot, des del Consistori estan oberts a les demandes de les EMD. «Però més que parlar d’un augment de les assignacions, voldríem que el debat se centrés en les competències i les dotacions que són necessàries per poder-les assumir», comenta Roigé al Diari.

25 anys

El president de la junta veïnal de Jesús, Víctor Ferrando, destaca l’avenç que ha suposat per al seu poble haver-se convertit en EMD tot just fa 25 anys, «especialment a nivell cultural, identitari i associatiu, ja que hem passat de 3 a més de trenta entitats».

Segons detalla, amb els anys han anat assumint noves competències, com ara les d’obres menors, i això ha comportat també un augment de personal i de la despesa corrent.

«Actualment estem al límit. Necessitem un increment de les aportacions, que pot ser progressiu i tenint en compte també les aportacions d’altres administracions a l’Ajuntament», comenta Ferrando, qui destaca també que gràcies a l’EMD, actualment un veí de Jesús pot fer el 90 per cent dels tràmits amb l’Ajuntament sense haver de desplaçar-se a Tortosa.

Per al president de l’EMD de Campredó, Damià Grau, el problema principal és també que estan «infrafinançats pel que fa a la despesa corrent», fet que els complica la seva tasca diària. Segons Grau, el primer conveni es va aprovar en un moment de crisi econòmica, i ara cal posar les xifres al dia. També considera que s’hauria de revisar a l’alça la dotació anual per a inversions. «Cal buscar un reequilibri gradual», comenta.

Des de Campredó, a més, volen posar sobre la taula la possibilitat d’incrementar competències, per exemple en matèria d’urbanisme. «La nostra realitat urbanística és molt diferent a la de la ciutat de Tortosa», afirma, tot remarcant que afronten la negociació amb «propostes fonamentades, i des d’una voluntat positiva i de diàleg per arribar a acords».

Per a Grau, la creació de l’EMD a Campredó ha suposat també un pas endavant molt important per al poble, «tenint en compte la capacitat de decisió que hem aconseguit en temes importants que ens afecten el dia a dia.».

Des de l’EMD de Bítem, la seva presidenta, Lourdes Domènech, insisteix en la mateixa línia de demandes. «L’actual dotació és justa», afirma. «En el nostre cas, per exemple, gestionem una llar d’infants municipal amb nou alumnes, el que ens suposa un gran esforç i molts recursos», detalla al Diari.

Domènech també recorda que les EMD poden gestionar directament unes poques taxes i preus públics, com els guals, la piscina, festes, cementiri o terrasses de bars, que a nivell d’ingressos estan molt lluny d’altres impostos municipals com ara l’Impost de Béns Immobles (IBI).

En tot cas, el balanç des de la constitució de l’EMD és altament positiu. «Els veïns valoren tenir una administració més propera i poder escollir directament l’alcalde», comenta.

Els tres presidents de les EMD de Jesús, Campredó i Bítem tenen previst reunir-se aquesta setmana entrant per sumar esforços i arguments de cara a l’inici de la negociació del nou conveni amb l’Ajuntament de Tortosa, aquest mateix mes de gener.

Comentarios
Multimedia Diari