Joves de la Cala es mobilitzen per netejar les platges i recullen quilos de plàstics

El grup Platges Netes va arrencar amb la iniciativa de quatre noies d’entre 18 i 20 anys per conscienciar sobre el dany dels residus al medi ambient, i no deixa de créixer en voluntaris

31 agosto 2020 06:10 | Actualizado a 31 agosto 2020 06:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una bicicleta, cadires, coixins, pessetes, envasos de fa dècades que no arriben ni a reconèixer, ampolles de vidre, cigarretes... I molt, molt de plàstic. Aquests són alguns dels residus que un grup de joves de la Cala han recollit de les platges del poble aquest estiu. Es tracta del grup Platges Netes, que no deixa de créixer.

La iniciativa va arrencar per quatre joves, Ariadna Mateu (19 anys), Paula Molina (18), Judith Molina (22) i Paula Estrada (20) que un dia de principis d’aquest estiu van caminar pel bell GR-92. Al llarg del recorregut van veure nombroses deixalles i residus i van decidir que al dia següent portarien bosses d’escombraries per recollir-les. «Però aleshores vam pensar que potser podíem animar a més persones i vam fer un grup d’amics a través de Whatsapp i ens vam començar a organitzar», explica Paula Estrada. «Tot seguit vam decidir fer un compte d’Instagram per crear un grup de voluntaris per netejar les platges i mostrar els residus trobats», detalla Ariadna Mateu. D’aquesta forma, a través del perfil d’aquesta xarxa social, @platgesnetes_lacala, els joves pengen fotografies dels residus recollits abans de reciclar-los als corresponents contenidors.

Així, el grup primer s’organitza a través de Whatsapp, i quan ja tenen un petit grup de persones per iniciar una recollida ho comuniquen a través d’Instagram perquè més gent s’afegeixi. «A vegades ens envien un missatge dient-nos que hi ha una platja bruta i llavors ens organitzem per anar. Habitualment fem sortides entre setmana, dos cops, una al matí i una a la tarda», expliquen. Ara ja han realitzat sis sortides i estan contentes de com ha evolucionat el grup, on hi ha més presència de noies. «Però ens interessa que siguem com més gent millor, perquè així també conscienciarem més sobre el problema. A les últimes sortides està venint gent més gran, i pot participar-hi tothom», afirma Estrada. «Volem donar les gràcies a tots els voluntaris que han participat. Cada cop som més i estem creixent», remarca per la seua banda Mateu.

El grup actua especialment a les platges més allunyades del poble o verges. Amb solament dos sortides han arribat a recollir, quantificat amb bosses d’escombraries, 330 litres de plàstic, 50 litres de resta i 10 litres de paper. «També ens trobem moltes cigarretes i això ens fa molta ràbia perquè no costa gens no llençar-les», diuen.

L’objectiu de tot plegat és ben clar: conscienciar. «No ho fem sols perquè les platges estiguen més boniques sinó per conscienciar sobre un problema que té unes conseqüències molt greus, amb plàstics d’un sol ús que no només embruten el medi ambient sinó que poden alterar els ecosistemes», sosté Estrada. «Un peix es pot acabar sufocant per culpa d’una anella de plàstic o pot menjar un munt de microplàstics que després alterarà la cadena tròfica. Al final és un problema molt més greu que veure brutícia a una platja i prou», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari