Jutjaran una tortosina de 73 anys per dipositar dos paperetes a l'urna

La investigada s'enfronta a una pena de multa que pot arribar als 1.800 euros per un delicte electoral

19 mayo 2017 20:11 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Una veïna de Tortosa de 73 anys s’enfronta a una pena de multa que pot arribar fins a 1.800 euros per un delicte electoral, ja que suposadament va dipositar dues paperetes a la mateixa urna en les eleccions municipals passades, celebrades el 27 de maig de 2015. L’afectada nega el fet i diu que, en tot cas si s’hagués produït, la responsabilitat era de la presidenta de la taula electoral. El cas està sent investigat pel Jutjat d’Instrucció número 5 de Tortosa.

El jutge instructor ha realitzat diferents diligències després de rebre’s la denúncia. Es desprèn que l’acusada va acudir a exercir el seu dret a vot a Tortosa, en concret a la taula 1-5-U. Després d’identificar-se mitjançant el seu document acreditatiu, va introduir dos sobres a l’urna. D’aquesta manera, en el recompte final, es van comptabilitzar 276 vots, mentre que el nombre de votants era 275, la qual cosa va motivar que s’obrissin diligències penals.

L’advocat defensor nega que ocorreguessin els fets i en tot cas considera que l’única responsable seria la presidenta de taula, la qual diu que va veure com l’acusada anava amb dos sobres a la mà.

Per això, i d’acord amb la guia del Ministerio del Interior, considera que l’elector ha de lliurar el sobre de votació a la Presidència i després d’indicar aquesta el nom en veu alta i afegint ‘vota’, lliurarà de nou el sobre a l’elector, que serà qui finalment l’introduirà a l’urna corresponent.

El lletrat explicava, en el recurs d’apel·lació contra l’auto del jutge, que l’acusada anava acompanya de la seva germana de 85 anys, que té limitacions de mobilitat i, per tant, ja tenia una mà ocupada per sostenir el seu familiar. Planteja també que tot acceptant que la dona hagués introduït les dues paperetes a l’urna, no hi va haver cap intencionalitat, sent els fets irrellevants des d’una perspectiva penal. En aquest sentit recorda que la llei electoral parla de castigar una intencionalitat dolosa, no imprudent, com seria en aquest cas, segons les declaracions preses a la presidenta de la taula i per les circumstàncies personals de la dona.

Finalment, l’advocat deia que no podia haver-hi intencionalitat quan la pròpia presidenta de la taula electoral va indicar que la dona portava a la vista de tothom els sobres i que no podia haver intencionalitat ja que ni ella ni la seva família no tenen interessos directes en el resultat electoral, que mai ha estat militant de cap partit polític, ni el seu exmarit ni cap dels seus dos fills.

El fiscal, després d’haver llegit els arguments, considera que hi ha indicis suficients per continuar el procés judicial contra la dona. Ara, els magistrats de la Secció Segona de l’Audiència Provincial no entren a valorar la qüestió i deixen per al dia del judici la seva decisió, ja que llavors serà motivada pel que es digui durant la vista oral.

Comentarios
Multimedia Diari