L'Ametlla obre la porta a donar un nou ús a la residència d´avis tancada fa anys

El consistori crida el Govern a concertar places per poder obrir l´equipament, en cas contrari podrien reconvertir l´edifici

19 mayo 2017 20:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

És una de les lloses més pesades a les quals s’ha d’afrontar l’equip de govern de l’Ametlla de Mar. La residència d’avis, un edifici de grans dimensions amb capacitat per a 125 places de residència i 25 més per a centre de dia, no ha obert portes tot i que fa quatre anys van finalitzar les obres.

El principal obstacle és la no concertació de places per part de la Generalitat, sense la qual l’obertura de l’equipament és inviable, afirma l’alcalde, Jordi Gaseni. De fet, l’empresa guanyadora del concurs per gestionar el centre ha deixat clar que és un requisit imprescindible.

Gaseni ha demanat dia i hora amb el Departament d’Afers Socials per reclamar les places, a les quals l’administració catalana es va comprometre en l’anterior mandat municipal.

«És la informació que tenim tot i no tenir cap document que ho certifiqui. Necessitem parlar amb el Departament per trobar una sortida, no podem esperar eternament», afirma l’alcalde. L’estiu és l’horitzó fixat per trobar una resposta positiva de l’administració. Si no és així i la residència d’avis és inviable, l’equip de govern obriria la porta a plantejar nous usos per a l’edifici.

L’Ajuntament necessita obtenir un rendiment econòmic de l’immens equipament avui tancat per apaivagar l’enorme factura que ha d’assumir en els propers 20 anys. Segons acord amb l’empresa constructora de l’obra, l’Ajuntament havia de fer front al pagament de 8 milions d’euros en 10 anys, en factures mensuals d’uns 70.000 euros.

 

20 anys de pagaments

Les factures eren en concepte de lloguer, en realitat de pagament de l’obra. Gaseni explica que les mensualitast van deixar de pagar-se el 2012, només tres en aquell any, raó per la qual avui el deute s’eleva als 2,5 M€. La constructora va denunciar l’impagament per la via judicial. Ara, el nou Ajuntament, de signe polític diferent, ha pactat diferir el pagament a 20 anys, amb pagaments anuals d’uns 400.000 euros.

A aquesta rèmora cal afegir-hi el pagament de dues sentències fermes. La primera referida a l’impagament del primer dels tres projectes de construcció de la Residència d’Avis, per valor de 475.000 € més uns 130.000 € d’interessos, i la segona sentència al 10% d’aprofitament dels terrenys a Port Olivet, per un valor de 540.000 € i 160.000 € d’interessos. De fet, una auditoria interna ha revelat que el deute municipal és de 47,3 milions.

«Volem obrir la residència, però no descartem res. Si és inviable, no ens podem mirar l’edifici mentre anem pagant, seria una vergonya», afirma Gaseni. Així l’alcalde no obre la porta altres usos, per exemple el d’hotel, que requeriria un canvi de la normativa urbanística.

Comentarios
Multimedia Diari