L’Associació Amics dels Castells demana potenciar el Fortí d’Orleans de Tortosa

L’Ajuntament ha portat a terme una neteja d’aquest espai patrimonial, construït després de la Guerra de Successió

09 noviembre 2020 05:30 | Actualizado a 09 noviembre 2020 10:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa ha portat a terme una neteja general de vegetació i brutícia al Fortí d’Orleans a petició de l’entitat Amics dels Castells, qui demana potenciar més aquest important espai històric de la ciutat i alhora fa una crida a la ciutadania per ser més cívica amb l’entorn.

L’objectiu de l’Associació Amics dels Castells, que tot just compleix 25 anys, és vetllar pel patrimoni de la ciutat i precisament les muralles van ser l’essència de la creació de l’entitat. «Demanem que estiguen mantingudes, conegudes i potenciades, ja que són úniques a nivell estatal. Tortosa té 6,5 quilòmetres de muralla», explica el president de l’associació, Jordi Mulet.

Tot just enguany en el marc de la campanya «Els 7 Tresors de Tortosa», per la Capitalitat de la Cultura Catalana el 2021, el castell de la Suda, les muralles i fortificacions van ser el tresor més votat. «És un bon moment per fer-ne més manteniment i més promoció», valora Mulet. «Ens agrada passejar per la ciutat, gaudir-la, i vam veure que hi havia molta brutícia al Fortí d’Orleans, de vegetació però també d’ampolles i llaunes que la gent havia llençat. Vam demanar de netejar-ho i en pocs dies ja s’ha actuat», remarca.

En aquest sentit l’entitat fa una crida a la responsabilitat de la ciutadania. «Ens agradaria molt que la gent hi anés a passejar i descobrís el patrimoni de la ciutat, però si van a berenar, que després s’emportin la brutícia».

Mulet apunta que en aquest sentit farien falta panells informatius en aquest fortí i en altres espais defensius de la ciutat, així com millorar-ne la il·luminació.

L’entitat proposa també fer servir les xarxes socials i les possibilitats que ofereixen avui en dia per contribuir en la difusió dels espais patrimonials. «Les xarxes socials poden funcionar molt bé fent rutes o localitzant Instagram Points, o fent concursos de fotografia... Així com col·locar cartells amb codis QR per donar informació històrica sobre els fortins», proposa el president.

Un enorme sistema defensiu

El Fortí d’Orleans pertany al sistema defensiu modern de la ciutat, al igual que les Avançades, el fortí de Tenasses i el Bonet. Bastits entre els segles XVII i XVIII, són un conjunt en la seua totalitat molt ben conservat i únic a Catalunya.

El fort d’Orleans, però, és un dels més exteriors del conjunt de fortificacions de Tortosa i un dels últims en construir-se. El fort està construït sobre una plataforma elevada entre dos barrancs, avui dia ocupats per la carretera Simpàtica l’un i la carretera d’accés al Seminari, l’altre.

L’Orleans es va construir a posteriori de la Guerra de Successió, una vegada la ciutat va ser ocupada pel duc d’Orleans al 1708, per ordre seua i pel qual rep el nom. La funció d’aquest fortí va ser la de reforçar i vigilar amb el foc, el franc est descobert del Sitjar, les esplanades contigües i l’entrada sud de Tortosa.

L’estructura defensiva, excel·lent model defensiu de l’època, és formada per dos baluards de planta pentagonal d’inspiració francesa (el primer conté un reducte fortificat), un fossat (a la banda més vulnerable que dona a l’altiplà) i un camí cobert que reforça el parament exterior destinat a la primera defensa per tropes d’infanteria. Espitlleres, troneres, cisterna, polvorí, camí de ronda o bigam de les antigues dependències constitueixen una aula oberta per entendre les característiques de les fortificacions de l’època.

La construcció, sobre vessants escarpats i de difícil accés, té similar funció estratègica que el fortí de Tenasses, al nord de la ciutat, si bé aquest domina un espai més restringit.

A la Guerra del Francès el fortí d’Orleans va jugar un paper important en la defensa de la ciutat durant el setge, l’any 1810.

Comentarios
Multimedia Diari