L'Audiència Nacional reclama a Amposta les gravacions del ple que va donar suport a la desconnexió

L'alcalde, Adam Tomàs, subratlla que el consistori es va limitar a defensar "el procediment democràtic exemplar" del procés

19 mayo 2017 20:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Audiència Nacional ha enviat els Mossos d'Esquadra a l'Ajuntament d'Amposta per requerir l'acta del ple, els informes de secretaria i el nom dels regidors que van votar a favor de la moció de suport, el passat 23 de novembre, a la resolució del Parlament per a la desconnexió de l'Estat espanyol. En aquest cas, però, el tribunal espanyol ha demanat també les gravacions de la sessió per analitzar les intervencions dels regidors que van votar a favor –deu del govern municipal d'ERC i set de CiU, a l'oposició-, segons ha confirmat a l'ACN l'alcalde d'Amposta, el republicà Adam Tomàs. Els agents s'han personat aquest dilluns al matí a la casa consistorial amb el requeriment judicial, que també vol constatar si la moció faculta l'alcalde a l'execució d'algun tipus d'acte vinculat. Tomàs, que no s'ha mostrat sorprès per la mesura –"no esperava que es quedessin de braços creuats"- ha reiterat que els regidors es van limitar a defensar el "procediment democràtic exemplar" del procés.

Amposta s'afegeix així a l'Ajuntament de Tortosa i d'altres de les Terres de l'Ebre que ja han rebut la visita dels Mossos per encàrrec de l'Audiència Nacional arran de l'aprovació de la moció de suport a la resolució del Parlament. Segons ha precisat l'alcalde, de fet, el consistori ja va conèixer dijous que rebria el requeriment i això li ha permès preparar amb antelació bona part de la documentació que li ha reclamat. En aquest sentit, ha avançat que aquest dimarts lliurarà la informació restant.

A banda dels documents esmentats, el requeriment del tribunal espanyol ha demanat al consistori confirmació de l'aprovació de la moció, el nom dels regidors que hi van votar a favor –únicament el regidor de PxC es va abstenir i van votar en contra el dos del PSC- la data de l'acord i si aquest es va incloure pel procediment urgent o ordinari a l'ordre del dia del ple, el 23 de novembre del passat 2015. L'Audiència Nacional insta també a esclarir si la moció faculta l'alcalde a prendre algun tipus de mesura. "Als acords no es dóna a l'alcalde ni se'l faculta per dur a terme cap acte", subratlla Tomàs. També apunta que durant el debat posterior a la moció, els regidors es van limitar a defensar "el procés absolutament democràtic" i "exemplar" que s'està duent a terme.

Més enllà de tenir coneixement que alguns ajuntaments havien rebut ja el requeriment en aquest sentit, l'alcalde assegura que no l'ha "sorprès". "És normal. No m'esperava que fos absolutament diferent: un Estat espanyol que es quedi de braços creuats davant d'una majoria social i parlamentària que defensa canvi model pel que fa a inclusió Catalunya a l'Estat Espanyol", ha assegurat. Admet que el govern espanyol disposa i utilitza "totes les armes polítiques i judicials" per fer "prevaldre l'ideari polític que considera", de la mateixa manera que el Govern utilitza també els seus mecanismes i eines per defensar-se. Malgrat tot, i davant el marge d'interpretació de les decisions judicials que afecten el procés i les institucions catalanes, no descarta assistir a "alguna actuació desconcertant".

 

Comentarios
Multimedia Diari