L’Audiència obliga a convertir a euros la hipoteca multidivisa d’un veí d’Alcanar

Ratifica una sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Amposta, que havia estat recorreguda pel BBVA

06 mayo 2020 06:40 | Actualizado a 06 mayo 2020 09:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Audiència Provincial de Tarragona ha donat la raó a un veí d’Alcanar i condemna el BBVA per la contractació d’una hipoteca multidivisa l’any 2008, un producte financer complex i d’alt risc pel que el client va acabar devent més diners dels que va sol·licitar en el préstec.

Es tracta d’una de les primeres sentències en aquesta línia al territori seguint els criteris del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Suprem, que considera que aquest producte financer es va vendre de forma inadequada, ja que el client havia de tenir i poder acreditar uns coneixements financers avançats, i ser conscient dels riscos que corria.

La hipoteca multidivisa és un tipus de préstec que permet el pagament en una altra divisa que no sigui l’euro, principalment iens japonesos o francs suïssos per la seva suposada estabilitat. Entre 2006 i 2008, els bancs van oferir-la com un producte suposadament molt beneficiós ja que eludien l’Euribor -en aquell període en màxims històrics- i s’operava amb divises que en aquell moment tenien un tipus d’interès molt baix.

Francesc Queralt fa 12 anys va contractar aquest tipus d’hipoteca per un valor de 160.000 euros, «principalment per poder disposar de liquiditat i afrontar la despesa dels estudis dels meus fills a la universitat», segons explica al Diari. En el seu cas, la hipoteca es va contractar en iens japonesos. Però el que havia de suposar un coixí per a la seva tranquil·litat es va acabar transformant en un malson.

«El problema és que no s’informava correctament de dos riscos molt importants, que la hipoteca estava marcada per l’evolució de la divisa, i que es podria arribar a deure més diners del préstec inicial contret», segons explica al Diari l’advocat Joan Andreu Reverter, que ha portat el cas. I això és el que li va acabar passant a seu client. «Anava pagant, però cada vegada el deute era més gran. Si m’haguessen explicat clarament que hi havia aquesta possibilitat, mai ho hauria signat», afirma Queralt.

Entenent que estava patint unes clàusules abusives, finalment es va decidir a anar a judici; un procés que va arrencar al 2016 i que ara culmina, si no hi ha cap més recurs.

L’Audiència de Tarragona ha ratificat la primera sentència del Jutjat número 1 d’Amposta, que en judici del 2018 ja va donar la raó al veí d’Alcanar. Considera l’alt tribunal que era precís per a superar el control de transparència que la informació subministrada per l’entitat bancària «permetés el consumidor percebre que es tractava d’unes clàusules que podien incidir molt negativament en el contingut de la seva obligació de pagament, i tenir un coneixement real i raonablement complet de com podia jugar en l’economia del contracte i dels riscos, en especial del fet que podia complir la seva obligació d’amortització i, malgrat tot, augmentar el deute de capital», segons la sentència a la què ha tingut accés el Diari.

Així, s’haurà de reconvertir la seva hipoteca a euros. L’afectat preveu recuperar entre 40.000 i 50.000 euros i una rebaixa important de les quotes que encara li queden a pagar. «Ha estat un camí llarg però ha valgut la pena fer-lo», afirma.

Comentarios
Multimedia Diari