L’Ebre, amb ganes de festa major

Els ajuntaments estan pendents dels plans específics del Procicat per a actes i bous, per acabar de tancar els programes

13 junio 2021 18:10 | Actualizado a 13 junio 2021 18:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’estiu arriben també la majoria de festes majors del territori. Unes festes que ja han estat autoritzades pel comitè tècnic del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat), tot i que encara està pendent el pla sectorial que concretarà què es podrà fer, en quines condicions, i què no.

A les Terres de l’Ebre, els ajuntaments treballen per poder oferir, enguany sí, uns programes i activitats el més amplis i semblants a abans de la pandèmia possible, seguint en tot moment les mesures vigents. El Diari ha recollit les previsions de les poblacions ebrenques de més habitants i capitals de comarca.

Tortosa

La capital del Baix Ebre treballa en unes festes de la Cinta 2021, a principis de setembre, «gairebé normals», atenent a l’evolució de pandèmia i el possible relaxament de mesures al llarg de l’estiu: «hi ha actes de la Cinta que, amb les restriccions que hi ha a hores d’ara, no podrien ser possibles. Actes com el correfoc, el cos iris o el circuit de penyes. Però des de l’Ajuntament treballem amb la previsió de tots els escenaris possibles per si, arribat el moment, poguéssim incloure aquestes activitats al programa», ha assenyalat l’alcaldessa, Meritxell Roigé. El que segur que hi haurà seran pubilles, corresponents a l’any passat i l’actual.

Pel que fa a la Festa del Renaixement, el cap de setmana del 25 de juliol, es posposa la celebració del 25è aniversari, però sí que comptarà amb un complet programa d’actes i actuacions, atenent a les normes i aforaments que siguin vigents.

El 26 de juny es donarà el tret de sortida a les activitats de ‘Tortosa viu l’estiu’, amb un concert de banda de tribut a Coldplay al Parc Teodor González.

Amposta

La capital del Montsià treballa per garantir les seves festes majors, «enguany amb un marcat caràcter quilòmetre zero per donar suport al sector cultural del territori», segons detalla el regidor de Festes Ramon Bel. És el cas de les contractacions d’orquestres de la zona com Atalaia, Cimarron o Júniors, o el grup Pepet i Marieta. El format de l’actuació i si es podrà fer ball dependrà de l’evolució de la pandèmia i de les normes vigents a mitjans d’agost, quan té lloc la festa major. Es preveu poder fer bous amb una plaça portàtil i de forma controlada (sense actes multitudinaris), però s’han hagut de suspendre activitats tradicionals com el concurs de vestits de paper o el concert de les bandes. Cadascuna de les entitats musicals oferirà una actuació, mentre que el Museu de les Terres de l’Ebre acollirà una exposició sobre els 50 anys del concurs de vestits, que es podrà veure durant part de l’estiu. El pregó es podria celebrar en un altre emplaçament, com ara la grada del Parc dels Xiribecs.

Sant Carles de la Ràpita

El municipi celebra les festes al juliol, per Sant Jaume (23 al 31 de juliol). Des de l’Ajuntament porten diversos mesos treballant per oferir unes festes adaptades a la situació actual de la pandèmia. Dins la programació contemplen activitats adreçades a persones de totes les edats, des d’actuacions per a la gent gran, fins a tallers per als més petits, però no podran concretar les propostes fins que es publiqui el pla sectorial del Procicat.

Deltebre

La previsió és fer festes majors, si és possible amb bous. L’Ajuntament té una proposta d’activitats, però les contractacions estan pendents de com avança la pandèmia i les restriccions amb les que hauran de comptar. Durant l’estiu es preveu també un programa d’activitats amb concerts, caminades, rutes en caiac, etc. amb restriccions i aforament limitat. L’any passat també estaven programades però es van haver de suspendre per l’augment de contagis de Covid, segons detallen des de l’Ajuntament.

Alcanar

A Alcanar les festes de maig van haver de ser substituïdes per actes alternatius, però a l’agost arriben les Festes de les Cases d’Alcanar i l’Ajuntament treballa per celebrar-les del 13 al 22 d’agost, tot i «que no seran amb tota la normalitat i es programaran actes seguint en tot moment la normativa vigent», explica la regidora de Festes, Mercè Fischer. Al llarg de l’estiu s’ha programat cinema, ioga a la platja, concerts, activitats infantils, amb més intensitat els caps de setmana de les Festes de les Cases i de Serramar (primer cap de setmana de juliol).

Roquetes

De l’1 al 5 de juliol tenen lloc les festes de Roquetes. Unes festes adaptades, que es queden de nou sense actes tradicionals i multitudinaris com el cosso iris, les nits de ball o els menjars populars, però que proposen tot un seguit d’activitats i actuacions per a totes les edats amb aforament limitat i control d’accés. En aquest sentit, segons detalla el regidor Sisco Ollé, es muntaran dos escenaris diferents, un per als actes de tarda i l’altre per als de nit, als patis de l’escola i l’institut.

L’Ametlla de Mar

A l’Ametlla de Mar les festes majors són per la Candelera però a l’inici d’estiu celebren Sant Pere. Unes festes organitzades per la Confraria de Pescadors que en guany s’han hagut de suspendre. Amb tot, el municipi preveu tot un programa d’activitats al llarg de l’estiu, en especial durant els caps de setmana, amb totes les mesures preventives que seran necessàries a cada moment, detalla l’alcalde, Jordi Gaseni.

Ulldecona

Les festes majors d’Ulldecona estan previstes del 28 d’agost al 5 de setembre. Hi haurà concerts i diversitat d’actes, i programaran balls i bous dependent de la normativa específica que encara no s’ha fet pública. Treballen també per poder recuperar el tradicional ball de mantons; una de les tradicions més sentides de la població, en la que centenars de parelles surten a ballar la jota en diferents jornades segons l’edat, i que l’any passat es va haver de suspendre. «Estem estudiant diferents ubicacions en funció de la normativa», detalla l’alcaldessa Núria Ventura.

La Sénia

Del 21 al 29 d’agost estan programades les festes majors de la Sénia, que recuperarà el pregó i els representants de les entitats (corresponents a les quintes d’enguany i l’any passat). També celebraran les tradicionals curses de cavalls (no així la dels burros) i contemplen fer bous, segons detalla el regidor de Festes, Fernando Bel.

Móra d’Ebre

La capital de la Ribera d’Ebre celebra la seva festa major l’últim cap de setmana d’agost, enguany en un format de quatre dies i sense actes previs. No es faran sopars populars, però es recuperen actes emblemàtics com la Festa del Riu, amb les competicions de muletes, i la cursa popular. També es farà, en dos dies i aforament limitat, el Saurí Festival, explica la regidora Montse Pineda.

Gandesa

La capital de la Terra Alta, per la seva banda, té les festes el primer cap de setmana de setembre. L’alcalde, Carles Luz, espera poder celebrar el pregó i altres actes habituals, però no el cosso iris o els sopars populars.

Comentarios
Multimedia Diari