L’Ecohort del Canal de Roquetes, un projecte de solidaritat sostenible

La iniciativa de l'Associació Obre't Ebre promou les tècniques dels cultius ecològics amb un grup de dones

25 junio 2017 17:08 | Actualizado a 27 junio 2017 12:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són molts els adjectius que es poden emprar per definir l’Ecohort del Canal de Roquetes: d’una banda és solidari, ja que es tracta d’una activitat gratuïta i portada terme sense ànim de lucre per contribuir al benestar social; de l’altra, és sostenible i les tècniques que s’utilitzen per als cultius són només ecològiques, i a més, és internacional i obert a tothom, intergeneracional, pedagògic i educatiu.

L’Ecohort del Canal de Roquetes va nàixer fa cinc anys de la mà de l’Associació Obre’t Ebre, una entitat sense ànim de lucre especialitzada en l’àmbit de la joventut. Una família de Roquetes va cedir l’espai per a fins socials i perquè algú se’n pogués fer cura de l’hort, alhora que beneficiar-se’n de les seues hortalisses i verdures. Al principi el projecte va arrencar amb joves que havien sigut expulsats de l’institut, però ben aviat un grup de dones del territori van mostrar-se interessades en aprendre sobre l’agricultura ecològica i en tirar endavant l’hort.

«El projecte sempre ha sigut molt voluntari. Totes les persones que han vingut a ajudar o a ensenyar ho han fet voluntàriament, ja que vam fer una campanya perquè ens ajudessen», explica Susana Ibáñez, coordinadora de projectes d’Obre’t Ebre. Des d’aleshores, una quarantena de dones tant del territori com nouvingudes hi han passat, però la intenció de l’associació és que siga també un hort d’homes. «És obert a absolutament tothom», afirma Ibáñez.

Els participants només aporten l’entusiasme i la constància, ja que l’hort necessita la perseverança per obtenir-hi els seus fruits. L’hort és de molt fàcil accés, i es troba dins de Roquetes. Les dones acudeixen dues hores dos cops per setmana  i poden emportar-se la collita a casa, repartint-se-la entre les companyes, cosa que pot contribuir en l’economia de la llar: l’hort dóna patates, tomàquets, enciams, bajoques, pebrots, carabasses, mandarines, síndries... «A més, les dones que participen un any poden seguir a l’any següent, i això és molt enriquidor, perquè ensenyen a les altres i es creen vincles», exemplifica la coordinadora.

La iniciativa d’Obre’t Ebre va guanyar el Premi Solidaritat 2015 del Consell Comarcal del Baix Ebre. L’entitat, paral·lelament, treballa amb un grup de joves ensenyant-los agricultura ecològica i bioconstrucció. Els participants aprenen les malalties de les plantes, la poda, realitzen tallers per fer compost, etcètera.

Una de les joves voluntàries que participa a l’hort de les dones és Mafalda Young, de Lisboa, que forma part del Servei de Voluntariat Europeu. Young explica que ajuda les dones amb el professor que les ensenya les tècniques, però que «al mateix temps, jo mateixa estic aprenent sobre agricultura ecològica i sostenible». La jove voluntària valora positivament aquesta experiència. «Havia sentit a parlar dels horts comunitaris i urbans, però no n’havia participat mai. Crec que és una forma eficaç d’unir tot tipus de dones amb l’objectiu d’incentivar la integració, la multiculturalitat i la convivència a través de l’agricultura», expressa. «El cert és que estic coneixement gent molt interessant i diferent que d’altra forma potser no hagués conegut»

Els interessats en participar o demanar informació, poden fer-ho al correu obretebre@sinergia.org o al telèfon 657 28 84 85.

Comentarios
Multimedia Diari