L’Esplai Blanquerna atén 2.500 persones en risc d’exclusió

L’entitat sense ànim de lucre treballa des de fa 40 anys a Tortosa per ajudar els xiquets amb dificultats i les seues famílies, però també per reinserir els presos o nois extutelats a la societat

04 julio 2018 10:07 | Actualizado a 04 julio 2018 10:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

D’una forma discreta i sense fer molt de soroll, l’Esplai Blanquerna ha estat present a la ciutat de Tortosa millorant la vida de milers de persones al llarg dels últims 40 anys. Fa tot just dues setmanes es va inaugurar la nova seu, a la plaça Mossèn Sol, un espai completament remodelat i adaptat.

Antoni Polo és el president de l’entitat i un dels fundadors, essent voluntari des de fa 38 anys. L’Esplai Blanquerna va nàixer el 1980. «Eren les últimes restes de l’any 1968: vam pensar què podíem aportar per fer un món millor», explica Polo. Aquell grup de joves van decidir emprendre accions per millorar les infàncies de xiquets en risc d’exclusió social.

Al començament realitzaven colònies d’estiu al Seminari de Tortosa per a xiquets amb autisme o algunes discapacitats físiques i psíquiques. «Però a poc a poc van anar creant-se entitats específiques per a aquestes necessitats i nosaltres ens vam quedar amb una funció social més global», detalla el president. El 1982 es van establir els estatuts i ja es va oficialitzar el nom. «Vam escollir Blanquerna perquè Ramon Llull era partidari del diàleg entre les cultures. Aglutinava tres pilars importants per a nosaltres: l’humanisme cristià, l’educació i el català».

Blanquerna és una associació sense ànim de lucre d’utilitat pública, és a dir, que els beneficis es reinverteixen en benefici públic. Durant el 2017 es van atendre fins a 2.585 persones, a través de 44 professionals contractats i 103 voluntaris. Un dels seus pilars històrics és l’educació en el lleure d’infants i joves amb especial atenció als qui tenen més dificultats socials. L’entitat també gestiona, entre d’altres programes, pisos assistits per a menors i majors amb problemàtiques.

Tot just fa uns dies van arrencar les colònies d’estiu. L’any passat hi van passar 327 xiquets, entre els casals de juliol, agost, Setmana Santa i Nadal, que els garanteixen un àpat quan el menjador de l’escola és tancat per vacances. 

Treballar per la inserció
Pel que fa al programa 6/16 de Tortosa, Blanquerna també col·labora en xarxa amb altres entitats de la ciutat, així com amb el programa ‘Invulnerables’, on atenen 43 famílies per sota de l’índex de pobresa. «Anem cas per cas veient què pot necessitar cada família: si inserció laboral, si reforç escolar per als infants, si un psicòleg... I què podem fer nosaltres perquè se’n surtin», expliquen Polo i la directora tècnica de Blanquerna, Núria Palau. «Si les famílies no tenen un treball, un lloc de faena, és molt difícil tota la resta. Per això treballem per a la inserció laboral de les persones».

El punt Òmnia, on l’any passat van atendre 250 persones, intenta trencar l’escletxa digital per a aquelles persones grans que no saben utilitzar les noves tecnologies i volen introduir-s’hi o també per a aquells infants que a casa no tenen accés a ordinadors. Un altre dels programes socials destacats és el Cruïlla, amb 10 participants el 2017. Va adreçat a nois extutelats que, en assolir la majoria d’edat, necessiten un lloc d’acollida, un pis on passar una temporada o uns anys (normalment fins als 21) mentre es formen o fins que troben faena i poden tirar endavant per ells mateixos. Actualment l’entitat ofereix tres pisos per a aquestes situacions. 

També existeix un programa de voluntariat amb menors infractors, on els voluntaris poden ajudar-los en activitats de lleure o de reforç escolar. «Si no tractem bé algú, aquest potser tampoc no ens tractarà bé a nosaltres. S’ha de tractar bé tothom perquè després ells ho retornen a la societat», exposen des de Blanquerna.

Paral·lelament, la unitat dependent fa 12 anys que s’ofereix a la ciutat, amb 41 participants l’any passat. Es tracta de pisos que s’ofereixen, coordinats amb el Departament de Justícia i la presó de Tarragona, als presos de tercer grau, per tal que puguen reinsertar-se en el món laboral i la societat. 

Finalment, també disposen del pis d’urgències per a dones víctimes de la violència de gènere i els seus fills, a totes les Terres de l’Ebre. L’any passat hi van passar cinc dones.

Comentarios
Multimedia Diari