La CHE justifica el retard de la barrera elèctrica contra el caragol poma per litigis de patents

Invertiran enguany 2,5 MEUR en la millora de la xarxa de regadiu als dos marges del delta de l'Ebre a compte del cànon pel minitransavasament

19 mayo 2017 23:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El projecte d'una barrera elèctrica per frenar la remuntada del caragol poma riu Ebre amunt es troba paralitzat per litigis judicials sobre patents per part d'empreses privades. El president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro, ha justificat així el retard d'una mesura que va anunciar fa un any amb el compromís de l'Estat de finançar-lo amb 20.000 euros. De Pedro ha visitat aquest dijous les obres de millora de la xarxa de regadiu del delta de l'Ebre després de l'acord amb les comunitats de regants i la Generalitat per revertir la meitat del cànon pel minitransvasament a aquestes actuacions. La previsió és invertir enguany 2,5 milions d'euros als dos marges del Delta.

"Han estat problemes tècnics. La Generalitat ens va plantejar la possibilitat. Qualsevol acció que tingui relació d'efectivitat-pressupost raonable no tindrem problema a l'hora d'invertir-hi tot i que la competència ambiental no correspon a la CHE. Però creiem que respecte els problemes que afecten el riu no ens podem quedar al marge", ha declarat de Pedro. Així doncs, la materialització d'una de les mesures considerades fonamentals per tallar l'avanç de la plaga riu amunt queda ara pendent de la resolució d'aquest conflicte.

L'organisme de conca espera ara un increment de la temperatura de l'aigua del riu per iniciar les prospeccions en el tram entre Tortosa i Amposta que permetin seguir l'evolució de la plaga. Ho faran, segons de Pedro, en coordinació amb la Direcció General de Costes, competent en aquest tram. "Ens interessa a tots que no arribi al riu i puguem eradicar l'espècie invasora. Col·laborarem", ha declarat de Pedro, qui no s'ha atrevit a quantificar el pressupost previst enguany per la CHE per fer front a la plaga.

A més d'anunciar que treballaran també en la difusió i sensibilització sobre els efectes de la presència del caragol poma, el màxim responsable de l'organisme de conca s'ha reunit amb representants de la Comunitat de Regants dels Horts de Jesús i Maria (Deltebre), per estudiar solucions que evitin l'expansió del caragol a través de les captacions d'aigua per al regadiu.

La visita, però, s'ha centrat en la visita a les obres de millora de sèquies i canalitzacions del Delta, després de l'acord que la Comunitat de Regants de l'Esquerra va anunciar just fa una setmana sobre la destinació dels recursos del cànon del minitransvasament a Tarragona per reprendre les actuacions pendents en aquest àmbit. La CHE, que 25 anys després passa a rebre el 80% del cànon -mentre que, invertint els papers, l'Agència Catalana de l'Aigua es quedarà la resta- destinarà un 30% a la renovació i optimització d'infraestructures hidràuliques per racionalitzar l'ús de l'aigua i evitar pèrdues.

 

Finalitzar el PODE i reparar els canals

Aquest 2015, està previst invertir 2,5 milions d'euros en total al marge esquerre i al dret. Així, a banda del revestiment de les sèquies de Vergez, a Deltebre, amb 1,2 milions, s'executarà també les de Balaguer i Cenducats, a Amposta, de la Comunitat de Regants de la Dreta -1,3 milions-. Algunes de les actuacions ja s'estan materialitzant abans de la campanya de sembra de l'arròs, mentre que les restants es duran a terme després de la sega, a la tardor.

Els regants han celebrat i agraït a de Pedro l'acord, tot recordant que la meitat de les actuacions del Pla d'Obres del Delta de l'Ebre (PODE) -el pacte que va possibilitar l'enviament d'aigua a Tarragona a canvi de la millora dels canals- havien quedat paralitzades per desacords entre la Generalitat, la CHE i les mateixes Comunitats. De fet, els regants van interposar un contenciós administratiu contra l'ACA per exigir-li que complís la seva part. L'acord a tres bandes ha estat possible després que accedissin a retirar el plet, a petició de la CHE.

Ara, amb el nou repartiment del cànon consolidat des de l'any passat, l'ACA començarà aportant un 10% per incrementar-lo fins el 20% de la seva part. "Han passat 25 anys i l'ACA havia d'haver fet les obres i no ho va fer. Queda un 50% de les obres per fer. Rep un 80% la CHE i un 20% l'ACA i nosaltres ens quedem aquí enviant aigua sense rebre res", ha recordat el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra, José Pedro Castells.

Completar la meitat de les obres pendents del PODE, segons ha precisat el president de la Comunitat de Regants de la Dreta, Manolo Masià, es poden prolongar durant diversos anys. La idea, segons ha abundat, és que, a partir d'aquest moment, el cànon es destini també a actuar per renovar i reparar els canals principals, construïts des de fa més de 25 anys, i que presenten pèrdues en alguns punts, especialment, en les juntes del material. "S'han començat a envellir i, ara, ja s'hauria de començar a reparar el canal. Després d'aquestes obres hem de començar el canal i altres coses pendents. No pararan de fer obres", ha apuntat Masià, tot confiant que el nou acord garanteixi les actuacions futures.

 

Tapar els forats de l'assut

Paral·lelament, els regants i els propietaris de la central hidroelèctrica de Xerta, amb el suport de la CHE, han començat a redactar un projecte per reparar l'assut, després de detectar diversos forats en la base de l'estructura que en feien perillar la integritat. Les comunitats han invertit 100.000 euros en una prova pilot per injectar formigó en aquestes escletxes amb l'objectiu d'aturar la seva degradació. "La prova ha funcionat molt bé, sabem més o menys el cost que pot tenir i ara estem fent un projecte global", ha declarat Castells, sense voler precisar la inversió necessària.

Comentarios
Multimedia Diari