La Cambra de Comerç vol una torre de control a la desembocadura de l’Ebre

Ho veu una eina imprescindible per desenvolupar el turisme fluvial al tram final del riu, juntament amb la instal·lació d’una draga permanent i cartes de navegació que permetin el pas segur de les embarcacions

17 febrero 2018 10:31 | Actualizado a 18 febrero 2018 15:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Cambra de Comerç de Tortosa veu en el turisme fluvial pel tram final de l’Ebre una «eina única» per al desenvolupament econòmic del territori, «en la que cal que comencin a creure ajuntaments i administracions superiors». 

El primer problema a resoldre al delta de l’Ebre és garantir el pas segur de les embarcacions, ja que l’acumulació d’arena dificulta molt el trànsit entre la mar i el riu. En aquest sentit, des de la Cambra es creu necessari la instal·lació d’una torre de control, que s’encarregui de guiar el pas de les barques. També es requereix d’una draga permanent a la zona, per tal de retirar les acumulacions d’arena de forma periòdica. Un dragatge en el que ja treballa des de fa temps l’Ajuntament de Deltebre, pendent dels darrers permisos per poder dur a terme una primera actuació a la zona, tal i com ja va informar el Diari. 

«No es tracta d’inventar res, sinó de copiar els models que ja funcionen amb èxit en nombrosos punts d’Europa», afirma el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Maria Chavarria. El principal punt de referència és, però, la desembocadura del Po, a Itàlia.

Un cop resolt el pas per la desembocadura, per tal de remuntar el riu Ebre es requereixen també cartes de navegació fiables i diferents punts per donar servei a les embarcacions nàutiques i turístiques, amb ports fluvials, marines seques, assuts i nous embarcadors. 
Actualment hi ha només el port fluvial a Deltebre, a la zona de Riumar prop de la desembocadura, a més de diversos embarcadors al llarg del tram català de l’Ebre i un canal navegable que manté la Generalitat entre Amposta i Ascó. 

Per a la Cambra de Comerç caldria construir nous ports també a Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Tortosa i fins a Móra d’Ebre, tal i com es reflecteix a l’Estudi de la Navegabilitat del riu Ebre amb què treballa l’ens. 
«Aquest és un actiu turístic que a Catalunya només existeix a les Terres de l’Ebre i l’hem d’aprofitar. Ens diferencia i ofereix l’oportunitat d’atreure un turisme de qualitat», afirma el president de la Cambra, tot remarcant que suposa una oportunitat «per crear riquesa i evitar el progressiu despoblament que estan patint molts municipis ebrencs».  

Tot i que l’estudi parla de dur endavant les infraetructures a través de la iniciativa privada, Chavarria considera que també es poden obtenir fons europeus, «si tot el territori s’ho pren com una aposta de futur i hi treballem de forma conjunta». 

Comentarios
Multimedia Diari