La Cambra de Tortosa impulsa un clúster per enfortir la navegació fluvial

L’ens cameral celebra la primera jornada sobre navegació a la ciutat, amb una quinzena d’empreses participants d’arreu de les Terres de l’Ebre, i vol organitzar un fòrum a la tardor per potenciar el sector i reclamar més serveis

16 marzo 2019 10:08 | Actualizado a 16 marzo 2019 10:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa va celebrar ahir una jornada amb les empreses vinculades a l’activitat al riu Ebre per tirar endavant un clúster del sector i promoure un fòrum o congrés que tindrà lloc de cara aquesta tardor.

La jornada «Navegabilitat del riu Ebre. Economia, empresa i turisme», amb una quinzena d’empreses participants, ha tingut l’objectiu de reunir tots els actors públics i privats relacionats amb la navegació de l’Ebre i de facilitar un punt de trobada i comunicació per poder crear pròximament un clúster del sector que permeti enfortir aquestes activitats turístiques, alhora que poder recollir les problemàtiques i mancances de serveis que aquestes empreses tenen en el moment de realitzar la seua faena.

«El nostre objectiu és també endreçar aquesta administració que hi ha diferent, perquè hi intervenen diferents agents: d’aigües cap a dalt de Tortosa se’n fa càrrec la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i, d’aigües cap avall, Costes de l’Estat i la Generalitat. Com a Cambra volem posar ordre, intentar que hi haja una única finestreta, i que les empreses quan tinguen un problema tinguen una única via on comunicar-ho i una solució ràpida», ha explicat el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José María Chavarria.

A la jornada d’ahir també hi van participar Elena Pérez Gallego, responsable de navegació de la Comissaria d’Aigües de la CHE, i Alfons Montserrat, director de l’IDECE.

Amb les aportacions que facin les empreses i aquesta primera presa de contacte, la Cambra de Comerç promourà un congrés per potenciar la navegació fluvial al riu Ebre, ja que és «una font d’oportunitats de negoci i seria bo per al territori de les Terres de l’Ebre», en paraules del president de l’ens cameral.

Per a la Cambra, seria bo emmirallar-se en exemples de gran desenvolupament fluvial a França, Holanda o Bèlgica «i treure’n partit econòmicament de l’Ebre, el riu amb més cabal de la península i l’únic navegable que tenim», segons Chavarria. De fet, la mateixa Cambra de Tortosa ja ha visitat per conèixer de primera mà el delta del Po i la província de Rovigo, a Itàlia.

«Hi ha països que viuen de la navegació fluvial. Des d’Amsterdam fins a Marsella es pot navegar per tota Europa mitjançant canals fluvials. L’Ebre és una gran font d’oportunitats de negoci. Cal que les empreses puguen viure del turisme fluvial, dels esports i l’aventura al voltant del riu.. Hi ha moltes fórmules».

Abans que res, però, calen resoldre algunes mancances i invertir en més infraesctructures. És necessària, per exemple, una carta de navegació, o millorar els punts d’aigua i de llum als ports fluvials, que també caldria incrementar en nombre. «Hem de veure com en podem treure partit econòmic i que altres empreses puguen venir aquí també».

També el director de l’IDECE Alfons Montserrat ha recordat que hi ha països amb la navegabilitat fluvial molt desenvolupada i que cal seguir aquests exemples. «Cal que la potencialitat que té el riu puga ser una realitat», ha conclòs.

Comentarios
Multimedia Diari