La Campanya pels Sediments inicia la lluita política per evitar la subsidència del Delta

SEO Birdlife i la Plataforma en Defensa de l´Ebre, entre altres entitats, demanen el desembassament de Riba-roja

19 mayo 2017 20:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fa només un any que es va crear la Campanya pels Sediments, de la mà de SEO/BirdLife, la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Ecologistes en Acció i altres entitats vinculades amb el territori. Ara, els membres de la campanya han explicat que iniciaran la lluita política per reclamar que el material que arrossega el riu arribi al Delta de l’Ebre. Una de les propostes és el desembassament de Riba-roja d'Ebre. “A molts països del món, els embassaments es gestionen adequadament; a l’Estat espanyol no”, ha carregat el membre de la Campanya pels Sediments, Josep Juan, que veu en els arguments de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre només excuses.

Els membres de la Campanya pels Sediments consideren “fonamental” tenir el suport del Delta i també del Parlament de Catalunya per aconseguir que es desembassi Riba-roja i, més endavant, si calgués, Mequinensa. En aquest sentit, estan elaborant una moció que portaran als ajuntaments de les Terres de l’Ebre perquè mostrin el seu suport a la iniciativa i, després, al Parlament. La moció “recollirà les propostes i estudis necessaris per sustentar el desembassament de Riba-roja”, ha explicat Juan.

L’embassament de Riba-roja és competència de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) però “qui té l’última paraula és la CHE”, segons el membre de la Campanya pels Sediments.

Per començar la lluita, Juan ha explicat que es faran diversos estudis per defensar els seus arguments. Un informe tècnic haurà de rebatre un dels arguments de la CHE per no desembassar Riba-Roja, que és que si s’obren les comportes de fons, podrien no tornar-se a tancar. “No té cap sentit”, diu Juan, “si van ser capaços de crear tota una presa fa 60 anys, ara és completament viable obrir comportes, i si estan massa velles, canviar-les”. Segons el membre de la Campanya pels Sediments, l’argument és econòmic: la CHE fa “política de tenir el mínim cost possible” però “generen problemes ambientals”.

Un dels altres informes que hauran de preparar és de viabilitat energètica mentre es faci el desembassament, ja que la central hidroelèctrica no produirà energia de manera temporal, un argument que agafa la CHE per oposar-s’hi, segons la Campanya pels Sediments. Finalment, encarregaran un informe jurídic per pressionar que s’obrin les comportes: “potser per llei ja s’hauria d’haver fet i nosaltres desconeixem la normativa”, ha aclarit Juan.

Amb tot, els membres de la Campanya pels Sediments reclamen que es faci una política estable que eviti la subsidència del Delta de l’Ebre. La diada, celebrada per la seva proximitat amb el Dia Mundial de les Zones Humides, el 2 de febrer, és una prèvia de la manifestació que el 7 de febrer es farà a Amposta en contra del pla de conca. “Sense aigua i sense sediments, el Delta desapareixerà”, ha conclòs Juan.

Comentarios
Multimedia Diari