La Cooperativa de l'Aldea frega les adhesions necessàries per garantir-ne la continuïtat

La junta rectora rebutja un crèdit de la Generalitat i critica la manca de suport de CiU i ERC davant l´actual situació límit

19 mayo 2017 22:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cinc dies, fins al 27 de maig. Aquest és el termini del qual disposa la junta recta de la Cooperativa per sumar les adhesions necessàries per aprovar el conveni amb els creditors i garantir, així, la continuïtat de l’entitat agrària.

L’única solució possible, a parer dels actuals mandataris, per a poder retornar els 4,6 milions d’euros entrampats per la fallida de l’antiga sessió de crèdit.

La presidenta de l’entitat, Montse Llosa, afirmà ahir, orgullosa, que han assolit prop del 60% de les adhesions necessàries tot confiant a conquerir l’objectiu fixat –el 65%– abans de dimecres.

Aquesta tasca, afegí, no serà gens fàcil, donada la dificultat de les converses amb els creditors que encara no s’han sumat al conveni.

Entre aquests, destaca un grup de 50 creditors agrupats en una associació d’afectats presidida per Jordi Gas; dos entitats bancàries amb crèdits d’uns 300.000 euro cadascuna, i la mateixa Bankia, amb qui la Cooperativa manté un deute de 520.000 euros.

El conveni de creditors planteja dos opcions per adherir-se. La primera planteja una quitança del 50% i el retorn del deute a 10 anys. La segona, la capitalització del deute i el retorn dels diners en quinze anys.

Totes les persones físiques s’haurien adherit a la segona opció mentre que Bankia, per exemple, s’ha adherit a la primera en el cas d’un préstec de 98.000 euros.

Llosa fou contundent i assegurà, un cop més, que si el conveni no s’aprova, la Cooperativa anirà a liquidació, «i els impositors no cobraran res».

 

Una sorpresa frustrada

En aquesta línia, la junta rectora havia sol·licitat amb insistència al Govern de la Generalitat diners via aval o préstec amb l’objectiu d’entregar-los immediatament als impositors, fet que «hauria donat esperança als impositors i hauríem mostrat la nostra voluntat ferma de retornar els diners».

La Generalitat, a través de l’Institut Català de Finances, els ha ofert un préstec de 500.000 euros a cinc anys i un interès del 3,9%, condicions que no han agradat a la Cooperativa.

«Ens ofegaria encara més en l’àmbit financer, no ho hem acceptat», anuncià Llosa, que reclama un millor tracte, per exemple un préstec a 10 anys i un 1% d’interès.

La presidenta anà més enllà i criticà les «promeses incompletes» del Govern de CiU sobre els ajuts, més enllà de l’acord signat amb Actel. Llosa personalitzà el desencís amb el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallares, i es preguntà si la delegació és útil per a la ciutadania.

Sobre ERC, el consell rector lamentà el «poc interès» mostrat per l’alcalde republicà, Dani Andreu, davant la petició que pressions a la seva formació per assolit ajut financer. «No hem obtingut cap resposta la nostra petició. Hi ha alguna cosa estranya: no sé si estem empestats o és perquè som el sud de Catalunya», tancà.

Comentarios
Multimedia Diari