La Cooperativa del Camp de Santa Bàrbara es fusiona amb la de Freginals

La nova entitat, amb 1.400 socis, suma una producció mitjana de més de dos milions de quilos d'oli d'oliva anuals (àudio)

ACN

Whatsapp
Imatge d'una de les juntes generals d'aquest passat diumenge en què es va aprovar la fusió de les cooperatives de Santa Bàrbara i Freginals. Foto: ACN

Imatge d'una de les juntes generals d'aquest passat diumenge en què es va aprovar la fusió de les cooperatives de Santa Bàrbara i Freginals. Foto: ACN

Les juntes generals de les cooperatives de Santa Bàrbara i Freginals van acordar aquest diumenge la seva fusió. Entre els objectius hi ha la racionalització de les inversions fetes a Santa Bàrbara tot garantint la continuïtat de l'entitat de Freginals, a més de reduir costos per a l'elaboració de l'oli i també millorar la capacitat comercial. El gerent de la cooperativa de Santa Bàrbara, Lluís Cardona, ha qualificat la maniobra de "positiva per a les dues parts", entre altres perquè així s'ha evitat que Freginals s'hagués de plantejar tancar les seves instal·lacions. Amb la fusió sumen 1.400 socis en total, i la seva producció d'oli superarà els dos milions de quilos d'oli d'oliva a l'any.

Fins arribar a aquesta integració, les cooperatives ja havien anat treballant conjuntament a través de Montebre, una cooperativa de segon grau que des de l'any 2003 s'encarrega de la comercialització de l'oli envasat de les cooperatives de Santa Bàrbara, Freginals i La Sénia.

Segons ha explicat el gerent de l'Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, Lluís Cardona, hi havia una diferència "abismal" de mida entre una cooperativa i l'altra. "L'Agrícola del Camp és una de les més grans productores de Catalunya d'oli", amb més d'un miler de socis, ha explicat, mentre que "la de Freginals és bastant petita", amb poc més d'un centenar d'associats, de manera que "la fusió era lògica", ha comentat. De fet, la fusió es va aprovar aquest diumenge en les dues juntes generals de les cooperatives "gairebé per majoria absoluta".

Ara, amb la fusió, la cooperativa de Santa Bàrbara comercialitzarà les marques 'Iberolei' i 'Cooperativa Freginals' per a l'oli verge extra i 'Grusco' per al verge. Tots els olis, elaborats amb les varietats morruda, sevillenca i farga, que són les tradicionals de les comarques del Montsià i el Baix Ebre. A més d'oli, la cooperativa també té una producció d'uns 500.000 quilos anuals de garrofa i una part més residual de conreu de fruita seca. Per a la comercialització dels seus productes té oberta una agrobotiga a Santa Bàrbara.

De fet, Cardona ha assegurat que guanyaran qualitat pel que fa a l'oli d'oliva, ja que "els socis de Freginals dan unes olives de bastanta qualitat", ha reconegut. A més, s'ha mostrat satisfet de poder continuar oferint un servei a la població de Freginals amb la secció de crèdit de la cooperativa -al municipi no hi ha cap entitat financera-. La fusió de les seccions de crèdit de les dues cooperatives significarà un volum de dipòsits d'uns 13 milions d'euros.

Encara que l'activitat principal de la cooperativa se centralitzarà a Santa Bàrbara, es continuaran utilitzant les instal·lacions de la localitat de Freginals, on es mantindrà el centre de recollida d'olives i es prestaran els serveis de la secció de crèdit i la venda de subministres.

Oficialment, les dues cooperatives començaran a funcionar com una de sola a partir de l'1 d'octubre.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También