La Fundació CRAM atén 36 tortugues marines en tres mesos i mig

Els pescadors del delta de l’Ebre s’involucren en el projecte per a l’atenció i la preservació d’aquesta espècie animal, iniciat el mes de desembre del 2017, en el qual fins ara han col·laborat 17 embarcacions d’arrossegament 

26 marzo 2018 09:29 | Actualizado a 26 marzo 2018 09:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fundació CRAM per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins ha aconseguit atendre 36 tortugues marines al delta de l’Ebre mitjançant el projecte per a l’atenció i preservació d’aquesta espècie animal, iniciat al desembre del 2017. D’entre totes les tortugues ateses, 24 han estat ja alliberades al seu àmbit natural.

És habitual que aquests animals quedin atrapats accidentalment en xarxes d’arrossegament, per això el projecte lluita per la seva recuperació i reintroducció al medi natural, i també pretén sensibilitzar el sector pesquer de les Terres de l’Ebre envers la preservació de les tortugues marines.

El projecte està actiu des de fa tres mesos i mig, i ja hi han col·laborat 17 embarcacions d’arrossegament de la Ràpita i Alcanar.

Reunions amb les confraries
El projecte actua a través de reunions amb les confraries implicades i el contacte directe amb els mateixos pescadors, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte que la pesca accidental té sobre les tortugues marines.

La directora del CRAM, Elsa Jiménez, explica al diari que el projecte té una durada d’un any, temps durant el qual la seva intenció és aplicar aquesta sensibilització als pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, l’Ametlla de Mar i l’Ampolla. Fins al moment, només s’ha arribat a Sant Carles de la Ràpita, tot i que embarcacions d’Alcanar han volgut participar en sentir a parlar de la iniciativa. «Per tant, esperem que el nombre d’embarcacions que hi col·laboren augmentin en el moment en què la resta de pescadors de la zona comencin a estar informats del projecte».

Tot i això, en tan sols tres mesos i mig de funcionament el projecte està donant molt bons resultats. Fa una setmana, el passat diumenge 18 de març, es van alliberar a la platja del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita, 15 exemplars de tortugues babaues. Els animals, en quedar atrapats accidentalment en xarxes de pesca a zones properes al delta de l’Ebre, són atesos gràcies a l’avís i la col·laboració dels pescadors, i traslladats immediatament al centre de recuperació per al seu diagnòstic i tractament.

El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, a través del programa Plenamar, cofinançat pel FEMP.

Els pescadors, la peça clau del projecte
Els pescadors són la peça clau, i el col·lectiu de les Terres de l’Ebre s’ha implicat molt des de primer moment en el projecte. El CRAM informa que les tortugues marines capturades accidentalment en xarxes d’arrossegament poden patir una malaltia disbàrica (de l’aire comprimit), molt semblant a la que pateixen els bussejadors si per exemple pugen massa ràpid a la superfície. És per aquest motiu, que quan una tortuga és capturada per accident, encara que sembli activa i no mostri símptomes evidents, requereix atenció veterinària immediata. 

Comentarios
Multimedia Diari