La Galera i Santa Bàrbara demanen compensacions per l’abocador

S’ampliarà amb una nova planta de compostatge i una planta de tractament mecànic-biològic per a la fracció resta

20 agosto 2021 18:40 | Actualizado a 21 agosto 2021 06:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Ajuntaments de la Galera i Santa Bàrbara demanen compensacions per l’ampliació del Centre de Tractaments de Residus de Mas de Barberans.

Per als alcaldes l’ampliació de l’activitat comportarà «perjudicis» per als seus municipis, colindants amb l’abocador. Al Centre de Tractaments de Residus hi ha previst el projecte per construir una nova planta de compostatge i una planta de tractament mecànic-biològic per a la fracció resta.

El batlle de la Galera, Ramon Agustí Muñoz, valora al Diari que «fins ara, era abocador comarcal del Montsià, per tant no teníem res a dir, però ara s’ha obert a altres comarques. Per tant, si hem de rebre la brossa d’altres comarques a la plana de la Galera, que és exactament on està l’abocador, demanem una compensació. Estem a un 1 kilòmetre de la planta. No podem pagar el mateix que un altre poble». L’alcalde es mostra rotund: «No pot ser que des de les Cases d’Alcanar fins l’Ametlla tinguen totes les platges netes i nosaltres estiguem aquí enmig de la brossa. Acabarem tenint un cementiri de residus. Els municipis veïns a les Centrals Nuclears per exemple tenen compensacions». L’abocador es troba a tan sols un camí de distància del terme de la Galera.

Les mateixes reivindicacions les senten com a pròpies des de Santa Bàrbara. L’alcalde Antonio Ollés concreta que «tots els camions vinguen d’on vinguen passaran segur per Santa Bàrbara, i això voldrà dir molèsties i olors. Pensem que és una reivindicació justa. Ara seran 26 municipis els que vindran a abocar aquí i es doblaran el nombre de camions».

El batlle planer també considera que «seria just» alguna bonificació o recompensa acordada per als dos ajuntaments colindants. No obstant, Ollés posa en valor l’avenç que suposarà la nova planta de tractament per a la fracció resta. «Es reduirà molt la fracció resta, ja que se soterrarà la meitat del que estem soterrant ara. Això està molt bé, però d’altra banda continuarem tenint un abocador a la vora durant dècades».

Per la seua banda, el president del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Joan Alginet, recorda que des de la constitució del COPATE «es va decidir unificar l’abocador i que fos una instal·lació pública. Ja fa anys que acull no només el Montsià sinó també el Baix Ebre».

Alginet expressa que «entenc els alcaldes i són unes reivindicacions legítímes», però alhora considera que «hauran d’acreditar molt bé quins perjudicis tenen com a municipis perquè si es es considera que cal indemnitzar la Galera i Santa Bàrbara això s’haurà de decidir als consells d’Alcaldes, entre tots».

Alginet puntualitza que les noves instal·lacions es fan amb mitjans propis, sense contratistes ni concessionaris i segons la directriu de residus, que obliga precisament a reduir-los.

«Amb aquesta inversió no es pretén ampliar un abocador sinó ampliar les instal·lacions per reduir els residus fins a un 60%. És un pas molt important», emfatitza. Per tot plegat, la millora «no portarà problemes als municipis veïns i en cap cas es doblaran els camions perquè arribaran els mateixos residus que arriben a dia d’avui».

El projecte

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre ja té iniciada la tramitació per ampliar en 45.000 metres quadrats les instal·lacions de tractament de residus del Mas de Barberans. El projecte contempla la construcció d’una nova planta de compostatge, amb capacitat per tractar 15.000 tones de fracció orgànica anuals, i una planta de tractament mecànic-biològic per a la fracció resta, amb una capacitat de 40.000 tones anuals. La tramitació del projecte es preveu que s’allargui un any i a final de 2022 es comenci a executar l’actuació, que suposarà una inversió d’uns 25 milions d’euros.

El centre té actualment una planta de compostatge i un dipòsit controlat, que es va posar en funcionament l’any 1993 i es va explotant per fases. La fase I està clausurada, la II semiclausurada i, actualment, s’està executant la fase III, amb una vida útil d’un any.

L’Agència de Residus de Catalunya finançarà l’ampliació i l’adquisició de dues màquines per millorar el funcionament de les instal·lacions actuals, una màquina per retractilar les bales compactades de brossa que es disposen al dipòsit controlat de residus (per minimitzar la dispersió de volàtils per les fortes ràfegues de vent de la zona), i una màquina per triturar el material procedent de deixalleries com són els residus voluminosos i la fracció vegetal.

Comentarios
Multimedia Diari