Más de Ebre

El Govern demana a l'Estat la declaració d'emergència per reparar els danys del Filomena al Delta

L'executiu planteja cofinançar les obres per reforçar el litoral

Diari de Tarragona

Whatsapp
Imatge d'arxiu dels treballs a la barra del Trabucador. Foto: Joan Revillas

Imatge d'arxiu dels treballs a la barra del Trabucador. Foto: Joan Revillas

El Govern de la Generalitat ha «refermat el compromís amb la protecció del Delta de l’Ebre», el manteniment de la seva morfologia «en la mesura del possible» i amb la lluita contra la regressió que pateix. Així, ha aprovat aquest dimarts un acord on es reconeix que la solució al problema de fons és estructural i que, a mig termini, ha de tenir com a base la mobilització dels sediments del riu.

Tanmateix, el Govern també considera imprescindible actuar a curt termini en el reforçament del front litoral del Delta i en l’adopció d’accions per fer front a les situacions d’emergència. En aquest sentit, insta l’Estat a dur a terme un seguit d’accions, «com a organisme competent en matèria de protecció de la costa i del litoral i de planificació hidrològica en la conca de l’Ebre». Concretament, el Govern li reclama que adopti les mesures d’emergència oportunes per tal de reforçar el front litoral del delta de l’Ebre per defensar-lo dels embats marins. També que aprovi el Pla de protecció del Delta de l’Ebre amb la participació de la Generalitat i de la Taula de Consens pel Delta. Aquest és el document que ha de contenir les mesures estructurals necessàries per evitar la regressió. Per a coordinar aquestes actuacions, el Govern insisteix a l’Estat en la necessitat de constitució d’una comissió mixta amb la Generalitat i la Taula de Consens pel Delta.

Finalment, li demana que incorpori en el Pla hidrològic de l’Ebre per al període 2021-2027 les garanties per mantenir el cabal adequat del riu en la seva desembocadura i les mesures adequades per a la mobilització dels sediments. 

L’acord també posa de manifest la disposició de la Generalitat per col·laborar en l’execució de les actuacions planificades per l’Estat per a la protecció del Delta i per aportar recursos humans i econòmics suplementaris que permetin accelerar la resposta a l’actual situació d’emergència.

Pel que fa a actuacions urgents, el Govern ha demanat a l’Estat la formalització d’un conveni perquè les dues administracions col·laborin en les tasques de reforçament del litoral i reparació dels efectes de les llevantades. Concretament, sobre els danys causats per la tempesta Filomena, el Govern ha aprovat sol·licitar a l’Estat la declaració d’emergència de les obres necessàries per reparar-ne els efectes sobre el Delta de l’Ebre i la mobilització de 500.000 m3 de sorres per restaurar i reforçar el front litoral davant dels embats del mar. L’Acord determina la voluntat del  Govern de cofinançar, mitjançant un conveni, les actuacions que consensuïn les dues administracions per impulsar una intervenció estructural sobre el litoral del Delta de l’Ebre per suportar futurs temporals.

Finalment, l’acord mostra la voluntat del Govern d’iniciar la redacció del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc natural del Delta de l’Ebre i revisar l’instrument de gestió de l’espai xarxa Natura 2000 Delta de l’Ebre en el marc de les competències que la Generalitat té atribuïdes en matèria de conservació de la natura.

Temas

Comentarios

Lea También