La Generalitat estudia crear una declaració catalana de zona catastròfica

Es constitueix a Deltebre el Gabinet de Coordinació del Programa per millorar la resposta postemergència en desastres naturals

22 febrero 2020 12:30 | Actualizado a 22 febrero 2020 12:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat estudia crear una declaració de zona catastròfica pròpia, al marge de la que atorga l’Estat. La consellera de la Presidència i portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, ho va avançar ahir en la constitució del Gabinet de Coordinació del Programa per millorar la resposta post-emergència en desastres naturals i altres emergències, celebrat a l’Ajuntament de Deltebre (un dels municipis més afectats pel temporal Glòria, tot just fa un mes).

Aquest programa va ser aprovat pel Govern català fa unes setmanes amb l’objectiu de donar una eina que ha de servir per millorar la resposta que donen el conjunt d’administracions en situacions d’emergència cada cop més freqüents com ara temporals, inundacions, incendis que, provocats segons apunten els experts, dels efectes del canvi climàtic.

Segons Budó, quan es produeixen fenòmens d’aquesta magnitud, mentre dura l’emergència el focus es posa en el que està succeint, amb una coordinació important dels diferents equips d’emergència, però un cop s’acaba comença «la postemergència», és a dir, el període de reconstrucció i de retorn a la normalitat d’aquests municipis afectats, en el que també es fa necessària la coordinació administrativa.

Així, la constitució del Gabinet va comptar amb la participació de representants de tots departaments de la Generalitat així com les dues entitats municipalistes: l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis.

El Programa pretén revisar, clarificar i millorar la resposta institucional i econòmica que dona el Govern després de desastres naturals i altres emergències. L’objectiu és crear un protocol d’actuació perquè els afectats sàpiguen amb facilitat quins passos i itinerari han de seguir per fer l’avaluació de danys, qui la fa (especialment en els casos de municipis petits que tenen poca infraestructura tècnica), quins ajuts poden optar i si cal revisar-los, com ho han de tramitar, accelerar procediments. Així, s’ha creat un grup de treball per redactar aquest protocol de coordinació de la postemergència amb la voluntat que «el puguem tenir a final d’aquesta primavera ja redactat i aprovat.

En la seva estada al Delta, la consellera Budó també va visitar els punts afectats pel temporal Glòria.

Comentarios
Multimedia Diari