La Generalitat obre expedient sancionador pel concurs d'emboladors de Sant Jaume d'Enveja

L'entitat AnimaNaturalis denuncia presumptes maltractaments als bous

19 mayo 2017 16:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Servei del Joc i d’Espectacles de la Generalitat en les Terres de l’Ebre ha obert un expedient sancionador per presumptes infraccions a la normativa dels correbous pel concurs d’emboladors a Sant Jaume d’Enveja en les Festes de la Segregació del passat mes de juny.

El procediment sancionador obert és fruit de la denúncia presentada per l’entitat animalista AnimaNaturalis al juliol del 2016.

L’entitat defensora dels drets dels animals va denunciar que durant el concurs «no es van els maltractaments i el sofriment» dels animals que van participar en l’ espectacle i va acompanyar la denúncia amb una sèrie d’imatges i vídeos.

En cas que l’expedient administratiu s’acabi resolent amb la incoació de sancions econòmiques, aquestes podrien ascendir fins a un màxim de 1.200 euros. Amb tot, de moment el procediment es troba en la seva fase inicial i durant la instrucció es podran presentar al·legacions, per part dels organitzadors i l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja.

El 25 de juny del 2016, membres de l’Associació AnimaNaturalis van documentar el concurs d’emboladors de Sant Jaume. Segons el seu relat, l’espectacle va començar amb més de mitja hora de retard, «provocant així més estrès als animals».

El tercer bou de la nit no va poder ser embolat i el quart va sortir dels corrals amb una pota lligada amb la mateixa corda que el subjectava pel cap i va quedar atrapat al voltant del piló de fusta.

Membres de les penyes taurines i participants es van col·locar llavors al voltant de l’animal alçant els braços per evitar que els animalistes gravessin les imatges.

El forcejament amb el toro va durar més de 7 minuts (usualment dura entre 30 i 60 segons), «i se’l va sotmetre a un gran estrès i un tracte brutal que va deixar exhaust l’animal», exposava l’entitat.

«A més, l’animal no va estar ben embolat perquè no es va ancorar bé una de les eines i va haver de ser entrat ràpidament a corrals per apagar-li el foc amb una mànega», denuncien.

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre va defensar en tot moment que en el cas del bou embolat que va quedar embolicat amb la corda «el veterinari va certificar en el seu informe que l’animal no havia patit cap dany. De fet, l’endemà els animals eren a la finca sense cap problema», assegurava fa uns mesos el president de l’entitat, Ximo Martí.

Comentarios
Multimedia Diari